Facebook, bugüne kadar 5 milyondan fazla indirilen ve gençler arasında oldukça popüler olan anonim uygulama tbh'yi şirket bünyesi kattı. Geçtiğimiz Ağustos ayında iOS işletim sistemine sahip cihazlarda indirilmeye sunulan tbh, 9 hafta içinde 4 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Uygulamanın büyük bir gelecek vaat etmesi ise Facebook'un gözünden kaçmadı.
Techcrunch'ta yer alan habere göre, Facebook tbh'yi şirket bünyesine katmak için kurucularına 100 milyon doların altında bir bedel ödedi. tbh'nin dört yaratıcısı Bier, Erik Hazzard, Kyle Zaragoza ve Nicolas Ducdodon, Facebook'ın Menlo Park merkez bürosuna katılırken, Facebook'un nakit, mühendislik, anti-spam, denetleme ve yerelleştirme kaynaklarıyla uygulamalarını geliştirmeye devam edecekleri belirtildi. Bu kaynaklar ile 800 milyon kullanıcıya ulaşan Instagram 10 kat büyürken, 2014'te Facebook'un satın almasının ardından WhatsApp yine aynı kaynakları kullanarak kullanıcı sayısını 450 milyondan günlük 1 milyara çıkarmıştı.
tbh'den yapılan açıklamada iki şirketin de ortak değerlere sahip olduğu bilgisi yer alıyor. tbh ekibi, "Facebook'la bir araya geldiğimizde olumlu etkileşimler yoluyla insanları birbirine bağlama konusunda temel değerlerin birçoğunu paylaştığımızı fark ettik.” diye açıkladı.
Öte yandan konuyla ilgili bir açıklamada Facebook'tan geldi. Her zaman topluluk oluşturma ve insanların birbirlerine daha yakın bir şekilde paylaşma imkanı sağlayan Facebook'un tbh ile ortak hedeflerinin olduğu belirtildi. tbh'nin tüm bunlara anket ve mesajlaşma yoluyla yapmasından etkilenen Facebook, kaynaklarıyla uygulamanın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacak.
tbh nasıl çalışıyor?
"to be honest"ın (dürüst olmak gerekirse) kısaltması olan "tbh" arkadaşlarının kullanıcılar hakkında anonim olarak olumlu yorumlar yapmasını sağlıyor. Kullanıcılar isim, soyisim ve okul isimlerini girdikten sonra otomatik olarak uygulamaya dahil oluyorlar. Rehberindeki kişileri yükleyen kullanıcılar, anında rasgele dört arkadaşın isminin yanıt olduğu çoktan seçmeli soruları cevaplamaya başlıyorlar. Kullanıcılar sorulara yanıt verebildikleri gibi, soru da sorabiliyorlar.
Uygulama, çoğunlukla gençler ve genç yetişkinlerin, arkadaşları ve akranları hakkında anonim olarak pozitif yorum yapmalarını sağlıyor. Erkek kullanıcılar mavi elması temsil ederken, kız kullanıcılar pembe elması temsil ediyor.
tbh ilk olarak ABD'nin Georgia eyaletinde ortaya çıktı ve yayınlandığı bir okulda, ilk gün öğrencilerin yüzde 40'ı tarafından indirildi.
Pozitif yönü uygulamayı önplana çıkardı
tbh kategorisinde ilk kez yayınlanan bir uygulama değil. Daha öncesinde Yik Yak ve Secret gibi gençlerin ilgisini çeken anonim uygulamalar kullanıcıları ile buluşmuş ancak bu uygulamalar, dedikodu ve kötü yorum yapma gibi itibar zedeleyici olumsuzluklar nedeni ile popülaritelerini kaybetmişlerdi.
Sadece olumlu yorumlara odaklanan uygulama, özellikle ergenlik çağındaki gençler arasında oldukça popüler. tbh şimdilik ABD'nin belli eyaletlerinde iOS ve Android cihazlardan kullanılabiliyor.