Bitcoin tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı: 5840 dolar

Bitcoin tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı: 5840 dolar

Bitcoin gün içinde yaşanan dalgalanma sonrası net bir şekilde 5500 dolar değerini aştı ve gün içerisinde 5840 dolara kadar ulaştı. Bu yazı yayınlanırken 5.567 dolar değerinde seyreden bitcoinin bir günlük grafiği aşağıdaki gibi oldu.

Bazı borsalara göre geçtiğimiz aylarda bitcoin fiyatı 5 bin doları geçmişti fakat çok kısa bir süreli geçiş olduğu için dün yaşanan yüzde 10'dan fazla yükseliş "sürdürülebilir bir şekilde 5.000 dolar barajını ilk defa" geçti olarak sayabiliriz.

Son günlerde bitcoinde yaşanan yükselişler, daha önceki dönemlerde her düşüş ve yükselişte yaşandığından biraz daha farklı yaşanıyor. Normalde diğer kripto para birimleri her yükseliş ve düşüşte aynı yönde eğilim gösterirken bitcoinde yaşanan yükselişe rağmen çoğu kripto paranın değer kaybı yaşadığını görüyoruz.

Bitcoinin bir diğer önemli kilometre taşı olan 4.000 dolar değerini aştıktan tam 2 ay sonra bir kilometre taşını daha geride bırakması, Çin'in kripto para alım-satım işlemlerini yasaklaması gibi önemli olayların bitcoin dünyasındaki etkilerinin ne kadar değişken olduğunu gözler önüne seriyor.

Bitcoin neden bir anda yükselişe geçti? 6.000 dolar barajını aşar mı?

Bitcoinde bu kadar hızlı bir yükselişe neyin neden olduğunu net olarak söylemek oldukça zor. Yükselişe neden olan şeylerden biri, kurumsal bazda bitcoine olan ilginin artmaya başlaması ve CNBC gibi kuruluşların neredeyse her gün bu konuda yayınlar hazırlıyor olması olabilir.

Bir diğer yükseliş nedeni olarak ise Kasım ayında gerçekleşmesi beklenen yeni bir hard fork olarak gösteriliyor. Bir grup geliştirici tarafından geliştirilen ve SegWit2X olarak adlandırılan protokol değişikliği yeterli desteğe ulaşırsa bir veya birden fazla yeni alt-coin meydana gelmesine neden olabilir. Ağustos ayında tamamlanan SegWit öncesi ve sonrası da dikkate alındığı zaman bir çok yatırımcı diğer kripto para yatırımlarını bitcoine çeviriyor olabilir. Kasım ayı öncesi bir de Bitcoin Gold adı verilen yeni bir yan ürünün ortaya çıkma olasılığı da bir çok yatırımcının aklını çelen ve bitcoine yönelmesini sağlıyor olabilir.

Sonuç olarak "kesin" bir şekilde bu yükselişin nedenini söyleyemiyor olsak da bu ihtimallerin tamamının bu yükselişte etkili olduğunu ve bu hızla devam ederse SegWit2X tamamlanana kadar Bitcoin fiyatının her iki yönde dalgalanmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.