Araştırma: Apple, eski iPhone modellerini iOS güncellemeleri ile yavaşlatmıyor

Araştırma: Apple, eski iPhone modellerini iOS güncellemeleri ile yavaşlatmıyor

Her yeni iOS güncellemesinde eski model iPhone kullanıcıları aynı soruyu soruyor kendine: "Güncellemeyi yaparsam telefonum yavaşlar mı?" Kullanıcı algısından mı kaynaklanıyor yoksa gerçekten oluyor mu bilinmez ama her güncelleme sonrası telefon modeli yeni yazılım sürümünü desteklediği halde iPhone'larda yavaşlama olduğu gözlemleniyor.

Bu kişisel gözlemlerin ve söylentilerin doğru olup olmadığını kanıtlamak amacıyla yapılan bir test, iOS güncellemelerinin telefonları bilinçli bir şekilde yavaşlatmadığını ortaya çıkardı.

Futuremark araştırma şirket, kendi geliştirdikleri 3DMark karşılaştırma uygulaması aracılığıyla 18 aylık bir test yaptı ve bu teste iOS9, iOS10 ve iOS11'i destekleyen en düşük model olan iPhone 5S de dahil olmak üzere iPhone 6, 6s ve 7 modelleri dahil edildi.

18 ay boyunca yapılan testler gösteriyorki iOS güncellemeleri sonucu meydana gelen GPU ve CPU hız değişimleri kullanıcıların algılayamayacağı kadar minimal değişimler. Futuremark bu araştırma sonuçlarına göre Harvard'ın iddia ettiği "evet, bilerek yavaşlatılıyor" raporuna karşılık "hayır, yavaşlatmıyor" diyor.

Üstelik "Harvard Araştırması" olarak yayınlanan ve Apple'ın iOS güncellemeleri ile eski iPhone modellerini yavaşlattığı iddiası, araştırmaların doğruluğunu teyit etmek amacıyla kurulmuş bir site olan Snopes tarafından da yalanlandı. Ortada böyle bir araştırma olmadığı ve tüm haberlerin bir Harvardlı öğrencinin yaptığı Google Trends aramalarına dayandığı söyleniyor.

iPhone 5s üzerinde yapılan testlerin diğer modeller üzerindeki sonuçlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Eski iPhone modelinizin neden yavaşladığının farklı açıklamaları olabilir fakat görünüşe göre Apple'ın bunun için özel çaba harcadığı doğru değil. Tabi Google Trends verilerine göre yeni iOS kurulumu yapan milyonlarca kullanının bir anda aynı aramaları yapması bir tesadüf olamaz diyorsanız bir şey diyemeyeceğim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.