Uber'in Apple uygulamasında kullanıcı ve ekran bilgisine ulaşabildiği ortaya çıktı

Uber'in Apple uygulamasında kullanıcı ve ekran bilgisine ulaşabildiği ortaya çıktı

Araç paylaşım uygulaması Uber'de skandallar sona ermiyor. Son olarak uygulamanın Londra sokaklarında yasaklanacağı haberlerinin ardından şirket bu kez de Apple Uygulamaları'nda  istisnai hakları ile gündemde. Uber'in Apple uygulamalarında kullanıcıların ekran bilgisine sahip olabilecekleri ve kullanıcıların haberi dahi olmadan kişisel bilgilerine ulaşabileceği ortaya çıktı.

Bu gelişme kullanıcıları, küplere bindirecek gibi görünse de Uber'in bu erişimi kendi çıkarlarına dair kullandığına yönelik bir kanıt yok. Business Insider'a konuşan bir Uber yetkilisi, Apple uygulamalarına böyle bir giriş ayrıcalıklarının olduğunu doğruladı. Ancak bu izni Apple'ın kendisinin verdiğini aktardı. Apple'ın  Uber'e  yetki vermesindeki gerekçe ise Apple Watch'un ilk versiyonunda Uber'in uygulamada harita sunum seviyesini yeterince başarıyla yerine getirememesi.

2015'te Apple Watch ilk lanse edildiğinde, Uber akıllı saat içinde yer alan bir uygulamaydı. Bu konuda Apple'dan herhangi bir yorum gelmese de, Uber'den yapılan açıklamaya göre kod şu anda kullanım dışı. Durum sadece Apple Watch uygulamasının önceki bir sürümünden kaknaklı bir eksiklikten ibaret.

Yetkilendirmede çizgiyi çok aşmış

Temel olarak yazılımın iPhone veya iPad'deki kamera veya Apple Pay gibi özelliklerini etkinleştirebilmesi için uygulamalarda 'yetkinlendirme' kullanılıyor. Kullanılması yasal olan bu yetkilendirme kodunu birçok dış uygulama geliştiricisi de aktif hale getiriyor. Buraya kadar her şey yasal olurken,  Apple bir noktadan sonra şirket dışı uygulama geliştiricilerine kırmızı çizgilerini çekiyor. Kodlamada yer alan bitler "com.apple.private" ile başlayan adlarla işaretleniyor.  Bu bitler üçüncü parti uygulamalarında kullanıldığı takdirde ise yaptırımlar oldukça ağır. Apple'ın uygulamaları Apple Store'dan kaldırmaya kadar hakkı var. Bu çizgiyi çoktan aşmasına izin verilen Uber'in ise "com.apple.private.allow-explicit-graphics-priority." kodunu kullandığı ortaya çıktı. Bu sayede Uber kullanıcıların ekran bilgilerine ve kişilerin üçüncü parti uygulamalara açık olmayan kişisel bilgilerine ulaşabildi.

Yeni Marka Direktörü Uber'in imajını tazeleyebilir mi?

Uber uzun zamandır imaj tazeleme peşinde koşarken, şirketin geçmişindeki yaptığı etik dışı hareketleri markanın hedonik imajını olumlu tarafa çeviremiyor. Şirket Temmuz ayında Apple'ın üst düzey yöneticilerinden Bozoma A. Saint John'u kendi bünyesine Üst Düzey Marka Yöneticisi olarak atadı. Inbound 2017, Techcrunh Disrupt 2017 başta olmak üzere sayısız etkinliğe markanın yeni yüzü olarak katılan Bozoma ile Uber şirket imajını ne kadar tazeleyebilecek, her birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.