Avrupa Birliği topraklarında faaliyet gösteren Amerikan teknoloji şirketlerine vergi baskıları artıyor. Dünyanın en değerli iki Amerikan şirketi Apple ve Amazon'un başı vergilerle yine derde girdi. Lüksemburg da faaliyet gösteren Amazon'un ise 294 milyon dolarlık vergi borcu mahkemeye taşındı.
Amazon'un vergi borcunun arkasında yatan sebep şirketin Lüksemburg'da AB kurallarına aykırı vergi uygulamasına sahip olması. Buna göre, Amazon'un AB içerisinde operasyonel işlerini yürütmek için ve sadece telif bedellerini toplamak için iki şirket kurduğu belirtiliyor. AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, bu noktada Amazon'un ikinci şirketinin bir çalışanı ve fiziksel bir ofisi olmadığını söyledi. Teknoloji devinin ikinci ofise 2003-2011 yıllarında karının 4'te 3'ünün aktarıldığı belirtiliyor.
Lüksemburg’daki vergi uygulaması Amazon’a seçici bir ekonomik avantaj sağladığı iddia ediliyor. Bu bağlamda, Amazon'un 250 milyon euroyu faizi ile birlikte komisyona ödemesi bekleniyor.
Konu ile ilgili açıklama Amazon'dan gecikmedi. E-posta ile iddiaları reddeden bir Amazon sözcüsü şu açıklamada bulundu.
"Amazon'un Lüksemburg'dan özel muamele görmediğine ve şirketin Lüksemburg ile uluslararası vergi kanunlarına tam uyarak vergi ödediğine inanıyoruz. Komisyonun kararını inceleyeceğiz ve temyiz de dahil olmak üzere yasal seçeneklerimizi düşüneceğiz. Avrupa'daki 50 bin çalışanımız, müşterilerimize ve bizimle çalışan yüz binlerce küçük işletme hizmetine odaklanmaya devam edecektir.'
Apple Dosyası AB Adalet Divanı'na taşındı
Öte yandan ise Apple'da da sular durulmuyor. 2016 yılında Apple, İrlanda’da 15 milyar euro ek vergi ödemesi gerektiğine yönelik cezaya hükmedilmişti. Ancak Apple, İrlanda'ya ödemesi gereken vergi borcunda süreyi bu yılın başında aşmıştı. Şirkettin vergi borcunu tahsil edemeyen İrlanda AB Adalet Divanı'na sevk edildi.
AB Komisyonu, Apple’ın, İrlanda’da faydalandığı vergi uygulamasının yasadışı olduğuna hükmetmiş, 2003’ten 2014‘e kadarki vergi borcunun faizi ile geri alınmasını kararlaştırmıştı.