MOST: Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine teknolojik dokunuş

MOST: Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerine teknolojik dokunuş

Sağlık sektöründeki ticari potansiyel ve çözülmeyi bekleyen sorunlar teknoloji girişimcilerini cezbediyor. Dolayısıyla adım sayarlardan ameliyat robotlarına kadar geniş bir girişim yelpazesi görmek mümkün. Most Rehabilitasyon (MOST) ise oldukça hassas bir dikey olan fizyoterapi & rehabilitasyon alanında yenilikçi, eğlenceli ve erişilebilir çözümler geliştiriyor.

Fizik tedaviyi teknolojiyle buluşturuyor

MOST, 2015 yılında Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım, Doç. Dr. Muhammed Kılınç ve Yrd. Doç. Dr. Özgür Ünver tarafından kurulan bir girişim. Hacettepe Üniversitesi Teknopark içinde konumlanmış ve TÜBİTAK 1512 desteğiyle tamamladığı USE-IT projesini pazara sunmaya hazırlanıyor. USE-IT,  çeşitli nörolojik ve ortopedik sebeplerle üst uzuvlarında hareket kaybı yaşayan ve gövde dengesini sağlayamayan hastalara yönelik geliştirilen bir akıllı oyun masası. Hasta değerlendirme ekranı, kol ve el fonksiyonlarını değerlendiren kişiye özel fonksiyon haritası ve kol fonksiyonlarını geliştirmeye yönelik 6 dokunmatik oyunla kapsamlı bir tedavi desteği sunuyor.

Kurucu ortaklardan Muhammed Kılınç'tan aldığım bilgilere göre USE-IT için patent alınmış ancak ürün henüz pazara sunulmuş değil. Şu an 2 merkezde klinik testler için kullanılıyor. Yaklaşık 20 yıldır nörolojik hastalıkların fizyoterapi ve rehabilitasyonu üzerine çalışan Yıldırım ve Kılınç, kendi kliniklerinde de inme, MS (multiple skleroz) ve parkinson gibi çeşitli nörolojik hasta gruplarında kontrollü klinik çalışmalar sürdürdüklerini de ekliyor. Özgür Ünver ise makine mühendisi olarak işin teknik tarafını yönetiyor.

Most Rehabilitasyon ekibi USE-IT testleri sırasında

Muhammed Kılınç, USE-IT'nin şu anda 50'ye yakın erişkin hasta tarafından kullanıldığını ve 20 çocuk hasta çalışması için etik onayların alındığını söylüyor. Kılınç, çocuklar için tedavi öncesi çalışmalar devam ederken engelli bireyler üzerinde çalışacaklarını da paylaşıyor. Toplamda 8 Fizyoterapist, 4 Makine Mühendisi ve 1 nörologdan oluşan Most Rehabilitasyon ekibi, USE-IT'nin faydalı sonuçlar vermesi için multidisipliner bir şekilde çalışıyor.

"Ülkemiz fizik tedavi ve rehabilitasyon teknolojilerinde yurtdışına bağımlı"

Doç. Dr. Muhammed Kılınç

Muhammed Kılınç, bu alanda Ar-Ge yapan yegane yerli şirket olduklarını söylüyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon teknolojilerinde yurtdışına bağımlı olduğumuzun altını çiziyor;

"Rehabilitasyon teknolojileri alanında maalesef tamamen dışa bağımlı bir durumdayız. Bu açıdan firmamız önemli bir misyon üstleniyor. Yurtdışında sadece bir tane olmasına rağmen ürünümüze benzer bazı cihazlar geliştirilmektedir. Ancak bizim en önemli avantajımız hastaya ve ‘o ana’ ait fonksiyonel değerlendirmeyi çok kısa bir sürede yapabilmek ve uygun bir oyun haritasıyla hastanın ihtiyaçlarına uygun bir tedavi seçeneği sunabilmek. Üstelik robotik sistemlerin aksine oldukça uygun bir maliyetle.

Sağlık alanında özellikle Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında üç yükselen trend var: Bireye özel tedavi, teknoloji ve oyun. Biz USE-IT’te bu üç trendi birleştirdik ve hayata geçirdik. Bu alanda dışa bağımlılığı azaltmaya çalışıyoruz."

Istanbul Startup Angels ve Nexus Ventures’ın ortaklaşa düzenlediği IoT – Telco Labs hızlandırma programına seçilen Most Rehabilitasyon, özetle fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini teknolojiyle güçlendirmek istiyor. Bu doğrultuda şimdilik dijital ekranlar ve oyunlar geliştirirken yeni ürünlerin için de hazırlıklar yapıyor. Ayrıca hastaların fonksiyon haritasına en uygun oyunları seçmek için yapay zekâ teknolojilerinden faydalanmayı; uzun vadede sanal gerçeklik uyumlu teknolojileriyle telerehabilitasyon (hastaların evlerinden çıkmadan tedavi desteği görebilmesi) hizmeti sunmayı hedefliyor.

Geçen yıl Boğaziçi Üniversitesi Enterprize Girişimcilik yarışmasında 2. olan ve bir haftalık San Francisco deneyimi yaşayan MOST'un neler yapacağını merakla bekliyoruz. Detaylı bilgi ve iletişim için mostrehabilitasyon.com'u ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.