Girişimleri batıran 20 ana sebep

Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'deki girişimlerin neden kapandığını mercek altına almış ve girişimciler en çok finansal kaynak sıkıntısı çektikleri için kapandıklarını paylaşmıştık. Detaylı bir kaç soruyla o popüler yanıtın tutarlılığı sorgulanabilir. Ancak bu yazıda yurtdışındaki benzer bir araştırmaya yer veriyoruz.

Aşağıda paylaştığımız araştırmayı yapan şirket popüler girişim sermayesi analiz platformu CB Insights. Araştırmaya konu olan kapanmış girişim sayısıysa 101. Bu girişimlerin kurucuları kapanış nedeni olarak birden fazla gerekçe göstermiş ve CB Insights bu gerekçeler içinde en popüler 10 yanıtı sıralamış.

Başarısızlık tablosunun şaşırtıcı olmadığını söylemek zor. Çünkü pazarda olmayan bir ihtiyaca dönük bu kadar çalışma yapılmış olması müşteri anketlerinin çok eksik tutulduğunu gösteriyor. İkinci sırada ise Türkiye'de olduğu gibi finansal kaynağın tükenmesi/olmaması gösteriliyor. İlk 3'e giren diğer bir sebepse belki de her şeyin sebebi olan gerçek; doğru takımın kurulamaması.

Eğer bir girişimciyseniz veya olmak istiyorsanız aşağıdaki tablodan önemli dersler çıkarabilirsiniz. Özellikle ilk 3 nedenin iyice sorgulanmasında fayda var. Eğer kaçırdıysanız girişimleri kapanma nedenleriyle listeleyen Startup Graveyard'a da (İngilizce) göz atabilirsiniz.

Görsel Kaynak: CB Insights

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.