Elon Musk'ı Hyperloop, Tesla ve SpaceX'le tanıdık, peki annesiyle?

Elon Musk'ı Hyperloop, Tesla ve SpaceX'le tanıdık, peki annesiyle?

Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ın 69 yaşındaki annesi Maye Musk adeta çılgın bir babaanne. 50 yıldır modellik yapan Musk, bugünlerde 9 milyon dolarlık net geliri ile güzellik endüstrisinin önemli şirketlerinden COVERGIRL'ün yüzü olmak ile gündemde.

'Güzellikteki sınırları aşmakla yükümlü ateşli kadın serisine" ekledikleri yeni yüzlerle birlikte Musk, Kattie Perry, Taylor Swift gibi kendisinden kat be kat daha genç isimlerle aynı platfromda anılıyor. Ancak bizim ilgimizi çeken kısın konunun magazinsel boyutundan çok daha ötesi. Maye Musk yarattığı kişisel marka ile dikkat çekiyor.

Kişisel markalaşma son yıllarda popülaritesi artan bir konu. Farketmiş olun ya da olmayın Mark Zucerkerberg'den Steve Jobs'a birçok ismin yarattığı bir kişisel marka var. Kişisel markalaşla, kişileri diğer bireylerden belirgin özellikleri ile ayırıyor. Bu noktada imaj kadar, değerler  ve amaçlar da önemli bir rol oynuyor. Bugünlerde kendi kişisel markasını yaratmak isteyenlerin arasına katılmak istiyorsanız, birkaç önerimize göz atabilirsiniz.

Vizyon-misyon ve değerleriniz olsun

Kişisel gelişimin bir parçası olan kişisel markalaşma,  tıpkı bir şirketin markalaşma süreci gibi ilerliyor. Bir şirketin kimliğini oluşturmasında nasıl vizyon-misyon ve değerler markanın en temel maddelerini oluşturuyorsa, bireyler için de bu aynı. Konuya hayattaki amacınızı yazarak başlayabilirsiniz, ne olmak istiyorsunuz, sizin için hayat iş ve özel hayatta ne anlam ifade ediyor gibi sorular bu kısımda yer alıyor.

Öte yandan değerleriniz de oldukça önemli bir madde. Değerlerinizin neler olduğunu kendinize sorabilirsiniz. Bu konuda aceleci olmamanızı tavsiye ederiz. Uzmanlara göre kişilerin en fazla belirgin 3 değeri olmalı ve bunları davranışları ile topluma göstermeliler.

Mevcut durumunuzu gözden geçirin

Tıpkı bir marka gibi mevcut durumunuzu gözden geçirebilirsiniz. SWOT analizi ile zayıf ve güçlü yönlerinizi belirleyip, özellikle güçlü yönlerinize odaklanarak kendi markanızı geliştirmenin yollarını bulabilirsiniz. SWOT analizi, hayatınızda resmin bütününü görmenizi sağlayacaktır. Sadece kendiniz için değil ilişkilerinizde ve iş hayatınızda olan resmi görmek için de SWOT  analizini uygulayabilirsiniz.

Bir web sayfası edinin

Okur-yazarlığın internet okur-yazarlığı ile ölçümlendiği günümüzde bir portfolyöye ya da web sitesine sahip olmak kişiler için bir mağazanın vitrin görüntüsünüden farksız değil. Web sayfanız kendi kimliğinizi de ortaya koyarken, burada yarattığınız markanın renklerini de kullanabilirsiniz. Kendi marka renginizi günlük hayatta da en az bir aksesuarda kullanmanız tavsiye ediliyor.

Öte yandan sosyal medyada da aktif olarak, kendi markanızı temsil eden içerikler paylaşabilirsiniz.

Değer yaratın

Değer yaratmak için bir şey icat etmeniz şart değil. En küçük örneği, paylaşarak, yardım ederek de değer yaratabilirsiniz. Malcom Gladwell'e göre üç ana çeşit insan tipi bulunmaktadır. Bunlar Bağlayıcılar (Connectors), Yetenekliler (Mavens) ve Satıcılar (Salespersons). Bağlayıcılar, geniş çevreleri olan, hemen her kanatta bir tanıdığı olan kişiler. Yetenekliler ise çevresindekileri sürekli bilgi ile donatan bireyler. Son olarak Satıcılar ise ikna kabiliyeti çok yüksek olan karizmarik bireyler. Hangi kategoride olduğunuza karar vererek değer yaratabilirsiniz. Örneğin, bağlayıcı iseniz çevrenizde yardım mesajı vermese bile potansiyel gördüğünüz kişileri gerekli kişiler ile buluşturup, onların hayatına değer katabilirsiniz.

Günümüzde artık yeteneklere ve bilgiye sahip olmak yetmeyebiliyor. Bunları gösterebilmek de, o yetkiye sahip olabilmek kadar önemli. Konu ilginizi çektiyse Coursera'da Virginia Üniversitesi'nin beş haftalık bir kursu var. Haftalık 3-5 saatinizi ayırarak siz de kendi kişisel markanızı oluşturabilirsiniz.

Bu arada Maye Musk'a dönecek olursak, kendisi  model olmasının yanı sıra güçlü bir anne modeliyle de karşımızda. Çocuklarının doğum günlerini unutmuyor ve özel günlerde sosyal medya üzerinden mesajlar paylaşıyor.

Öte yandan duyarlı bir anne olarak karşımıza çıkan Musk, yine her durumda çocuklarının yanında olduğunu takipçilerine gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.