Toyota yenilenen otonom aracı Lexus LS 600hL'ı test etti

Toyota yenilenen otonom aracı Lexus LS 600hL'ı test etti

Otonom araçlar konusunda büyük adımlar atan Japon otomobil üreticisi Toyota, geçtiğimiz yıl halka tanıttığı sürücüsüz otomobili prototipinin yeni halini görücü karşısına çıkardı. Toyota Araştırma Enstitüsü (TRI) tarafından yürütülen çalışmada araç, hassas sensor özellikleri ile dikkat çekiyor. Aracı sürücüden robot kontrolüne daha iyi aktarmak için gelişmiş algılama yeteneği ve daha hassas sensörler gibi kendine has özellikleri var.

Yenilenen Lexus LS 600hL'nin görüntüsünü YouTube'da paylaşan Silikon Vadisi merkezli TRI, aracın Chauffeur and Guardian olmak üzere iki ana sürücüsüz sistemi olduğunu belirtti. 5 kademede kullanılabilen Chauffeur'un ilk dört aşaması şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarda kullanılabiliyor. 5. aşama ise her yerde kullanıma açık.

Guardian ise bir tür sürücü destek sistemi. Videoda da gördüğümüz üzere, aracın sürüş boyunca çevresini kontrol ederek sürücüsünü olası zararlara karşı uyarıyor. Gerekli olduğu durumlarda ise kontrolü eline alarak çarpma anını engelleyebiliyor. Öte yandan direksiyona monte edilen kızılötesi sensor ile sürücünün araç içindeki davranışlarını da kontrol edebiliyor. Sürücü uyuya kaldığında ya da dikkati dağıldığında durumu tespit edip, kontrolü eline alıyor. Bu arada sensorun sürücü güneş gözlüğü taksa dahi kontrol etme kabiliyetinin olduğunu paylaşalım.

Otomobilin içinde ve dışında odaklandığı hassas sensorlar ile Toyota, insandan daha dikkatli araç refleksleri ile tüketicisinin güvenini kazanmaya çalışıyor. Bildiğiniz gibi, otonom araçlarda en büyük kaygı otonom araçların bir şekilde kontrol çıkması ve yaşamı tehdit eden kazalara neden olması.

Bu arada araçta iki direksiyonun olduğu da dikkatinizi çekmiştir. Şimdilik test aşamasında olan aracın otonom sürüşte kontrolü kaybetmesi durumunda kontrolü test ekibine vermek için eklenen bir özellik bu.

Rakiplerinin gerisinde

TRI'nın 22 yaşındaki genç CEO'su Verge'e verdiği röportajda aracın kırsal alanda da sürülebileceğini belirtti. Robotikten yapay zekaya kadar birçok teknolojiyi elinde tutan otomobil üreticisinin otonom araçları ne zaman piyasaya süreceği henüz belli değil. Ancak araştırma şirketi Navigant'ın son analizine göre, Japon otomobil üreticisi Ford, General Motors, Daimler ve BMW gibi firmaların hemen arkasından 2021'de aracı satışa sunacak.

Bildiğiniz üzere bazı otomobil şirketleri Waymo gibi otonom teknolojileri üreten firmalarla ya da Uber ve rakibi Lyft gibi araç paylaşım şirketleri ile partnerlik yaparak süreci hızlandırırken, Toyota bu konuda kenarda kalmayı tercih etti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.