Orta Doğu bölgesinde internet ve teknoloji yatırımları yapan Middle East Venture Partners (MEVP), Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu ve Emaar PJSC Başkanı Mohamed Alabbar'ın katılımıyla 250 milyon dolarlık yeni yatırım turunu duyurdu. MEVP, yatırım yapacağı bölgeler arasında Türkiye'nin de adını anıyor.
Bu yeni fon MEVP'in 3. fonu ve Middle East Venture Partners (MEVFIII) olarak adlandırılıyor. 250 milyon dolar (yaklaşık 900 milyon TL) tutarındaki fonun hedefinde ise iki ana bölge var; MENA ve Türkiye. Odak noktasında yenilikçi erken aşama girişimleri ve büyüme aşamasındaki teknoloji girişimleri olan MEVFIII, Türkiye pazarında da bu girişimleri bulacağına inanıyor.
Söz konusu fon Türkiye'yi hedef ülkeler arasına aldığı için önem taşımakla birlikte kendi kategorisinde de bölgenin en büyük fonlarından biri olmak özelliğine sahip.
MEVP ile Mohamed Alabbar arasındaki stratejik ilişki ilk kez bu yılın Mayıs ayında duyurulmuştu ve taraflar bölgenin en lider girişim sermayesi platformunu kuracaklarını duyurmuştu. MEVFIII de bu anlaşmanın somut karşılığı olarak tanıtılıyor.
MENA'da yatırım oranı GSYİH'ye oranla çok düşük
Alabbar, teknolojik açıdan donanımlı yeni neslin girişimci yönüne işaret ederek yenilikçi girişimlerin yerel ekonomiler için dönüştürücü bir etki yapacağından bahsediyor. Bu notada söz konusu fonun da gerekli tüm destekleri sunacağını ekliyor. MEVP kurucusu ve CEO'su Walid Hanna ise son yıllardaki yatırım artışlarına rağmen halen çok büyük bir fon ihtiyacı olduğunu ve hedeflerinin bu boşluğu kapatmak olduğunu paylaşıyor.
Bu noktada oransal bir karşılaştırma yapmakta fayda var. Risk sermayesi yatırımları MENA'da GSYİH'nin yüzde 0,03'üne denk düşerken bu oran Hindistan'da yüzde 0,2; Amerika Birleşik Devletleri'nde ise yüzde 0,4. Yani MENA'da yatırım oranının GSYİH'ye oranla çok düşük olduğu ve daha fazla girişimin fonlanması gerektiği açıkça görülüyor.
Bildiğiniz üzere STC Ventures, Abraaj Group, Wamda Capital, gibi MENA odaklı yatırım şirketlerinin hali hazırda Türkiye'de yatırımları var. Volt'a yatırım yapan MEVP'in Türkiye'ye daha fazla yönelmesi sürpriz sayılmaz. Önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan merkezli yatırım fonlarının Türkiye'ye yönelip yönelmeyeceğini zaman gösterecek ama her halükarda yerli yatırımcılarımız için bir rekabet ortamıın oluştuğundan söz edebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap