Bundan yaklaşık 5-6 yıl önce MBA öğrencisiyken yapay zekanın gelecekte markalara ne kadar zarar verebileceği ya da kar sağlayabileceği konuşulan bir konu olsa da gündemi bu kadar meşgul etmiyordu. Sosyal medya bacağında çalıştığım şirketin internete ve kredi kartına entegre, biten sütün yenisini sipariş edebileceği akıllı buzdolapları üretileceği sadece fikir aşamasındaydı. Bugün tüm bu değişime bir adım daha yaklaşırken, teknolojisi meraklısı bir pazarlamacı olarak yapay zekanın pazarlama karmasına entegre edilmeye başladığı bu süreci birçoğumuz gibi merakla izliyorum.
Bildiğiniz üzere, dünyanın birçok ülkesinde tüketicinin seçiminde ürünün dayanıklığı, fiyat-kalite ilişkisi kadar tasarımda modernlik ve kolaylığın etkisi de büyük. Tüketicinin hayatına büyük bir kolaylık sağlayacak akıllı ürünler, markaları daha rekabetçi bir yarışa sokmaya başladı. Gelecekte ise ambalajlarda satılan tonlarca ürünün marketlerde satılması markete uğramayan tüketici için bir önem teşkil etmeyecek. Deterjanının tükendiğini anlayan akıllı çamaşır makinesi sizin yerinize yenisini sipariş edecek. Tüketici sevdiği ürünü sisteme bir kez girdikten sonra artık rakip markalar oyun dışı kalacak. Pazar bu kadar acımasısız bir hal alırken, tüketicinin kalbine dokunan marka kazanacak. Markalar daha fazla kişiselleştirilmiş ürün satmak için daha fazla veriye başvuracak. Daha fazla veri elde edebilmek içinse kullandıkları yapay zekalardan daha fazla iş çıktısı bekleyecekler.
Pazarlama alanında hizmet veren şirket Huge'un Business Insider'a konuşan CEO'su Aaron Shapiro göre, makineler tüketicinin karar alma süreçlerinde daha büyük rolü olacak. Gerçekten de bu denklemde ürünü tüketicinin aklına sokmak pazarlamacılar için çok daha zor olacak.
Hızlı tüketim ürünleri ve beyaz eşya ürünleri satan şirketler yeni çağa hazırlanırken, marketler zincirleri de gelecekte ayakta kalmanın mücadelesini veriyor. Dünyanın en büyük perakende zincilerinden Walmart, akıllı kilit ile müşterilerinin evine girmek için hazırlanıyor.
Öte yandan Apple, Amazon, Google gibi teknoloji şirketleri de geliştirdikleri dijital asistanlarla akıllı evler yaratma konusunda bu sürece entegre olmak için hazırlar. Bugün Amazon'un akıllı asistanı Alexa ile pekala tüketiciler ürün siparişi verebiliyorlar.
Pazarlamacılar huzursuz
Öte yandan, pazarlamacıların yapay zekanın varlığından endişe duyduklarını ekleyelim. İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre kıdemli pazarlamacıların yüzde %82'si dijital zeka alanının pazarlamacılar için yeni bir savaş alanı olacağını belirtiyor. Yine 72'si ise yapay zekanın koltuklarını ellerinden alması konusunda endişeli olduklarını belirtiyor. Öyleki, Forrester'ın öngörülerine göre 2025'de yapay zeka, robotlar, otonom sistemler sadece ABD'de yüzde 7'lik bir iş kaybına neden olacak.
Yapay zeka şüphesiz ki yeni bir toplum algısı yaratıyor. Bu arada küçük bir öneri. Siz de makine öğrenmesinin bilim, iş dünyası ve toplumları nasıl değiştireceği konusunda ilgi duyuyorsanız, Pedro Domingos'un 'The Master Algorithm' kitabına göz atabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap