Microsoft ve Facebook en gelişmiş deniz altı kablosunun kurulumunu tamamladı

Microsoft ve Facebook en gelişmiş deniz altı kablosunun kurulumunu tamamladı

Okyanus yüzeyinin yaklaşık 5.5 km altında şu anda teknolojik açıdan en gelişmiş deniz altı kablosu (Marea (İspanyolca "gel-git" anlamına geliyor)) bulunuyor. Kablo, Facebook, Microsoft ve İspanyol telekomünikasyon şirketi Telxius'un ortak çalışmalarıyla kuruldu. Kablonun saniyede 160 terabit (Tbps) kadar veri taşıyabilmesi dolayısıyla bir önceki en teknolojik kablo olan ve Google'ın "Faster" adını verdiği kablodan neredeyse 2.5 kat daha fazla veri taşıma kapasitesine sahip.

Virginia Beach'ten İspanya'ya Bilbao'ya kadar uzanan kablo 6400 km uzunluğunda ve Microsoft'un paylaştığı bilgiye göre geçtiğimiz perşembe günü kurulumu tamamlandı. Kurulum tamamlanmasına rağmen 2018 yılına kadar hizmete girmeyeceği belirtiliyor.

Facebook, Microsoft ve Telxius yaklaşık 4649 ton ağırlığındaki kabloyu ortaklaşa kullanacaklar. Facebook ve Microsoft bu kabloyu kendi kapasitelerini artırabilmek amacıyla kullanırken Telxius şirketi bu kabloyu dış servis sağlayıcılarına kiralamak amacıyla kullanacak.

Atlantik iletişim ağının neredeyse tamamı New York veya New Jersey merkezli olurken Avrupa kurulan bu yeni bağlantının Virjinya'da olmasının en temel nedeni çeşitliliği artırmak ve olası kasırgalar karşısında yedek hatlara sahip olmak. Microsof, blog yazısında New York ve New Jersey'i vuran Sandy kasırgası sonrası yaklaşık 2 gün boyunca Kuzey Amerika'nın Avrupa ile bağının kopmuş olmasından çıkarmaları gereken dersi çıkardıklarını ve bu nedenle araştırmalarla yeni bir lokasyon seçtiklerini paylaştı.

Microsoft, bu projenin kaça mal olduğu veya ortakların ne kadar ödeme yaptığı konusunda bir bilgiyi açıklamayacağını belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.