Türkçe geliştirilen sanal asistan CEYD-A (Android), yeni özellikleriyle büyümeye devam ediyor. CEYD-A'nın duygusal tepkiler de vermeye başladığını 1,5 yıl kadar önce paylaşmıştık. Aldığımız yeni bilgiler CEYD-A'nın yeni Web API platformunu yayınladığını ve indirilme sayısının 2 milyonu geçtiğini gösteriyor.
Türkçe komutlarla çalışan ve eğitilebilen CEYD-A, sesli ve yazılı komutlara yanıt veren bir mobil asistan uygulaması. Yani telefonunuzdaki ve internetteki bilgileri kullanarak sorduğunuz sorulara anlamlı yanıtlar veriyor. Eklenen komutlar sayesinde konuşma yeteneğini sürekli geliştiren CEYD-A, yeni Web API platformuyla daha hızlı bir gelişme sürecine adım atıyor. Web API hakkında bilgi paylaşacağım ama öncelikle bazı rakamsal bilgiler vermek istiyorum.
2,2 milyon kişiye ulaştı, 300 bin komut girildi
CEYD-A (CEnker Yapay Zeka Dili), geçtiğimiz yılın Nisan ayında 1,25 milyon kişiye ulaşmıştı. CEYD-A'nın geliştiricisi Cenker Şişman bu rakamın 2.2 milyonu geçtiğini paylaşıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi CEYD-A kullanıcıların eklediği komutlarla gelişen bir asistan. Bu komutlar havuzda toplanıp onaylandıktan sonra tüm kullanıcılara yayılıyor. CEYD-A'ya komutlarıyla katkı veren güncel geliştirici sayısı aldığım bilgilere göre 150 bini*, toplam girilen komut sayısıysa 300 bini geçiyor.
Kullanıcısını zaman içinde daha iyi tanıyan CEYD-A, artık ilgilendiğiniz konuları aklında tutarak zamanı gelince bu bilgileri tavsiyelerinde kullanabiliyor. Tabii bu bilgileri gizliliğinizi korumak adına sadece cihazınızın içinde tutuyor ve ileride yapacağı tavsiyeleri bu bilgiler ışığında yapıyor. CEYD-A, artık aradığınız ürünlerin güncel fiyatlarını da paylaşabiliyor.
Genel kültür sorularını yanıtlayan, nasıl yapılır videolarını, maç özetlerini, yer bilgilerini paylaşabilen CEYD-A, Türkçe cümle yapılarını çözmeye başlamış. Cümle yapılarını incelerken, zıt anlamlı kelimeleri de araştırıp yorumlayabiliyor. Cenker Şişman konuyla ilgili;
Samsung Bixby ile yeni gündemde olan komutları kişiselleştirmeyi, CEYD-A bundan 3 sene önce hem sesli hem de yazılı olarak yapılabiliyordu. Üstelik kişiselleştirilmiş komutu başka bir kullanıcı da kullanabiliyor ve bu yeni komutla başka bir kişiselleştirilmiş komuta çevirebiliyor. Bu sayede CEYD-A'nın anladığı cümle dağarcığı katlanarak büyüyor.
diyerek CEYD-A'nın gelişiminde önemli bir detayın altını çiziyor.
Yeni API & CEYD-A Web
Milyonlarca farklı bilgi içinden seçim yaparak yanıt verebilen CEYD-A, yayınlanan yeni API'siyle artık geliştiricilerin kendi projelerini oluşturmasına izin veriyor. Geliştiriciler bu API'yi belli sınırlar dahilinde ücretsiz kullanabiliyor ve özel komutlar kullanarak CEYD-A'yı özelleştirebiliyor. **
Cenker Şişman, CEYD-A'yı web ortamında deneyebileceğimizi ve CEYD-A'yı Türkiye'nin doğal dil işleyen arama motoru olarak yaygınlaştırmak istediklerini de paylaşıyor. Ancak bu deneme sürümünde cihaza özgü olan veya kişisel özellikleri kullanan komutlar çalışmadığını da ekliyor.
CEYD-A, Android sürümünde komut takibi yapabiliyordu. Örneğin bana bir bilmece sor dediğinizde size cevap olarak bilmece soruyor ve siz de ona cevap verebiliyorsunuz. Bu komut takip özelliği web sürümünde de yer alıyor ve artık sohbet botu (chatbot) geliştirmek isteyen firmalar veya geliştiriciler CEYD-A'dan faydalanabilecek.
İngilizce sürümü de yayında
Cenker Şişman, ücretli (PRO) kullanıcı sayısının 10 bini geçtiğini paylaşıyor ve İngilizce iletişim kurmak isteyenler için test sürümündeki CEYD-A English'i yayınladıklarını da ekliyor. Bu sürümle CEYD-A'nın küresel pazara açıldığını söyleyebiliriz ancak Siri veya Google Asistan gibi çok gelişmiş rakipleri olduğunu da eklemek gerek. Ayrıca CEYD-A'nın iOS platformuna geçmek için ilk adımları attığını da paylaşmadan geçmeyeyim.
Yeni özellikleriyle gelişen CEYD-A'yı Google Play'den indirebilir, dilerseniz sesli komutla aktif olacak şekilde kullanarak sorularınıza daha hızlı yanıt alabilirsiniz.
* 70 CEYD dilini aktif olarak kodlayarak komut oluşturan geliştirici, 9.000 yalın dil ile düz komut cevabı yazan geliştirici, 80.000 sadece ses ile konuşarak yeni komut oluşturan geliştirici bulunmakta.
**Ayrıca bkz: Geliştiriciler için API yayınlayan yerli girişimler/şirketler