Workup by Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla Webrazzi editörlerimizin yerinden takip ettiği TechCrunch Disrupt San Francisco 2017 ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Kurulduğu 2009’dan bu yana diğer sosyal ağların gölgesinde kalan Pinterest geçtiğimiz günlerde aylık aktif kullanıcı sayısının son altı ayda 175 milyondan 200 milyona ulaştığını duyurdu. Yüzde 70’den fazlasının ABD dışı kullanıcılar tarafından ziyaret edilen platformun kurucularından biri olan CEO Ben Silbermann Techcrunch Distrup’ta merak edilen soruları yanıtladı.
Pinterest'e yeni özellik geliyor
Konuşmasında Pinterest'in iki temel konuya odaklandığını belirten Silbermann, bunlardan ilkinin 'ürüne odaklılık' olduğunun altını çiziyor. Kullanıcı deneyimine önem verilen platformda, ürün olarak Pinterest'in kullanıcıya deneyim yaşatması önemli. Silbermann'a göre sosyal ağ, insanların kullanmayı alışkanlık haline getirdikleri bir araç.
Ürün kullanımında verimliliği arttırmak için Pinterest'in önümüzdeki haftalarda yeni bir özelliğe kavuşacağını da buradan paylaşalım. Sections adını alan özellik bir yerde 'Pano içinde Pano' gibi düşünülebilir. Kullanıcıların platforma tek bir panoda ekledikleri ya da pinledikleri içerikleri aynı pano içinde kategori etme ihtiyacı nedeniyle eklenecek bu özellik ile Pinterest daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak istiyor. Sections şimdilik küçük bir test grubuna açık ancak ilerleyen haftalarda tüm Pinterest kullanıcılarına sunulacak.
Şirketin titizlikle üzerinde durduğu diğer bir konu ise hem kullanıcı hem de reklamveren için iyi bir reklam sistemine odaklanmak istemeleri. Her sosyal ağda olduğu gibi Pinterest'te de reklam veren için reklamların rahatça ölçümlenebilir olması şart. Silbermann reklamların, reklamverenin yeni müşterilerilere ulaşabilmeleri ve daha fazla ürün satışı yapabilmeleri için tasarlandığını söylüyor. Pinterest'in reklam modeli oldukça yeni. Sadece 3 yıldır tamamen reklamlara açılan platformda geçtğimiz yıl reklamlardan 300 milyon dolar gelir elde edildi. 2017 yılında ise reklam harcalamarından sağlanan gelirin 500 milyon dolar olması bekleniyor.
"Sosyal Medyanın Google'ıyız"
Pinterest'in geleneksel sosyal ağlardan oldukça farklı bir yapıya sahip olduğunu belirten Silbermann, platformun sosyal ağların Google'ı olduğunu söyledi. Bugün kullanıcılar tarafından ne yemeleri, ne giymeleri, evlerini nasıl dekore etmeleri gibi kararsız kaldıkları günlük ihtiyaçları ve hobilerine yönelik fikirleri bulmak için Pinterest’e başvuruyorlar. Diğer kullanıcıların platforma yükledikleri ya da pinledikleri görseller karar verme sürecinde onlara ilham veriyor. Silbermann, platformun ağızdan ağıza pazarlama ile büyüdüğünü, üyelerin ürünlerini satmak için diğer üyelerle iletişime geçtiği Pinterest'te başarı için küresel ve yerel normların iyi anlaşılması gerektiğinin altı çiziliyor. Küçük lokal ekipler ile yaklaşık 1000 kişilik bir kadrosu olan Pinterest için yerelleşme oldukça önemli. Bir çok ülkenin lokal ekipleri var ve o ülkenin yerel kültürü ve normlarını anlayarak Pinterest'i daha iyi bir platforma çevirmeye çalışıyorlar. Örneğin moda gibi bir kavram küreselde tüm kullanıcıların ilgisini çekerken, konu yemeğe geldiğinde kişiler aramalarında yerel tercihler yapıyor.
Diğer sosyal ağların aksine risk ve radikal kararlar almadan ilerlemeyi tercih eden Pinterest'in okyanuslara açılmak yerine kendi sığ sularında yüzdüğünü söylesek yanlış olmaz. Öyle ki 9 yıldır kurulan şirketin yeni yeni oturtuğu reklam modelinin diğer sosyal ağlarla kıyaslandığında çok çekici olduğunu söylemek imkansız. Öte yandan Pinterest'e gelen yeni özelliklerle de şirketin iddialı olmadığı, kullanıcısına daha fazlasını vadetmeden birkaç yeni özellikle ile kullanıcıların olanla yetinmeleri isteniliyor gibi. Rakiplerine göre çok küçük karları olan şirket belki risk alıp, elindekini de kaybetmek istemiyor. Şirket yönetiminin bu konuda biraz çekingen davrandığını söyleyebiliriz.
Özellikle Batı Avrupa, Brezilya ve Kuzey Amerika'da oldukça sevilen bir platform olan Pinterest’in şirket değeri bugün 12 milyar dolar.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap