Şiddetli kasırgalar, yıkıcı seller ve orman yangınları sadece 2017 yılında dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını derinden etkiledi. Sadece 2017 yılı içerisinde yaşanan bu olaylar bile insanların iklim değişikliğinde oynadığı rolü ve tüm bu nedenlerle meydana gelen olayların insanlığın hayatını ne kadar derinden etkilediği sorusunu tekrar gündeme getirdi.
NASA'nın yayınladığı ve "Images of Change" adını verdiği fotoğraf serisi ve iklim değişikliğinin dünyayı geçtiğimi 50-100 yıl içerisinde ne kadar derinden etkilediğini gözler önüne seriyor. Eriyen buzullar, kopan devasa buz kütleleri, yok olan veya yeni oluşan su akıntıları iklim değişikliğinin ne kadar gerçek olduğunun görsel kanıtları. Belki de görsel kanıtların etkisi daha fazla olur ve iklim değişikliğindeki insan etkisini tekrar düşünmemize neden olur.
Tuvalu ve yükselen deniz seviyesi
Tuvalu adasının sakinleri her geçen gün yükselen deniz seviyesininin sonuçlarıyla mücadele ediyor. Deniz seviyesinden 4.7m yüksekte bulunan başkent Tuvalu'da çekilen bu fotoğraf 6.000 kişinin yaşadığı bir yaşam alanından. Bu kişiler her yıl bu problemle başa çıkmak veya adayı terketmek arasında bir seçim yapmak zorundalar.
Larsen C Buz Kütlesi
Antarktik yarımadasında 2016 yılında meydana gelen bir çatlak sonucu 10 Temmuz 2017 gününde yaklaşık 1 trilyon ton ağırlığında ve 5.000 km2'den fazla büyüklükte bir buz parçası koptu ve şimdiye kadar %12 oranında küçüldü bile.
Grönland'da Yükselen Ana Kaya
Bilim adamları, son araştırmalar sonucunda Grönland'da azalan buzullar dolayısıyla artan ana kayanın olduğunu tespit ettiler. Dış kabukta bulunan buzulların çok fazla erimesi sonucu alttaki kabuğun yükselmesiyle oluştuğu söylenen bu olay ile deniz seviyesinin neden yükseldiğine dair oldukça net bir kanıt niteliğinde.
Harvey Kasırgası
Bu görüntü, 25 Ağustos 2017'de Uluslararası Uzay İstasyonu tarafından paylaşıldı. Medyada oldukça konuşulan bu kasırganın iklim değişikliğinde insan etkisi ile bağlantısına gelecek olursak ABD Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nden kıdemli bir bilim adamı olan Kevin Trenberth "kasırgaların bıraktığı yağış miktarı insan etkisiyle %30'a kadar artabiliyor" açıklamasında bulunuyor. Yani kasırganın oluşum nedeni insan olmasa da bıraktığı yağış ve dolayısıyla meydana gelen tahribatta insan etkisi azımsanamayacak kadar az.
Ganj Nehri'nin taşmasıyla meydana gelen sel
Nasa'nın paylaştığı fotoğraf serisinin bir parçası olan bu fotoğraflar 2015 ve 2016 yılındaki değişimi gösteriyor. 206 yılında Ganj Nehri'nin taşmasıyla 6 milyondan fazla kişinin hayatı olumsuz etkilenmiş ve 300'den fazla can kaybı yaşanmıştı.
Arktik Buzulları
Son 30 yılda yaşanan değişimler nedeniyle Arktik buzulları artık eskisinden çok daha küçük. Son iki kışta rekor seviyede buzul kaybı yaşandığı belirtiliyor.
Güneş ışığını emme oranı
Antartika'yı da kapsayan Arktik yarımadasında son 17 yılda absorbe edilen güneş ışığı oranının %5 arttığı gözlemleniyor. Dünya üzerinde iklim değişikliğinin net olarak gözlemlenebildiği nadir yerlerden olan bu bölgede genç buzullar ilkbaharda eridiği için ekis, yaşlı buzullar giderek daha fazla erimeye başlıyor.
Alaska'da gerileyen buzullar
Alaska'daki Kuzeybatı Buzulu, son 80-100 yıl içerisinde yaklaşık 10 kilometre geri çekildi, bir başka deyişle yok oldu. Ön planda görülebilen küçük buzdağları, on yıllar boyunca neredeyse tamamen geri çekilmiş ve şu anda sadece dağlardaki buzullar kalmış. Bu değişimin yaşanmasında insan etkisinin olmadığını düşünmek pek doğru olmayacaktır.
Londra'da hava kirliliği
Kuzeyden gelen rüzgarlarla beraber Londra'da 15 Mart 2012 günü rekor bir hava kirliliği gözlemlenmiş. Dünya Sağlık örgütü verilerine göre ise dünya nüfusunun %92'si kriterlere uymayan hava koşullarında yani sağlıksız bir ortamda yaşıyor ve geçtiğimiz yol bu hava kirliliği nedeniyle 3 milyon erken ölümün gerçekleştiği belirtiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap