Apple, iPhone 8 ile trilyon dolarlık şirket olma yolunda

Apple, iPhone 8 ile trilyon dolarlık şirket olma yolunda
Apple Store in New York, USA

Apple'ın son zamanlarda hisse bazında 12 sıfırlı rakamları neredeyse yakalamış olması, iPhone 8'in piyasaya sürülmesiyle de gerçeğe dönüşecek gibi görünüyor. Dünyanın en büyük teknoloji devi ve Fortune 500 listesinde ise 3. sırada yer alan şirket, 1 trilyon dolar pazar değerine ilk ulaşan olma yolunda ilerliyor. Şirket 10 yılda gösterdiği yüzde 500'lük bir artışla, bu ay içerisinde 840 milyar dolara ulaştı.

iPhone 8, Apple'ı zirveye taşıyacak

Wall Street'in yaptığı analize göre, eğer Apple Android pazar payından kendisine çekebilirse, hissedarlar iPhone 8'in piyasaya sürümüyle daha da mutlu haberler alacak. Yalnız unutmadan söyleyelim ki, geçen sene Apple, iPhone 7'nin piyasaya sürümünden sonra hisselerinde biraz hayal kırılığına uğramıştı.

Ancak yapılan analizlere göre, Apple bu sene bu şanssızlığını geride bırakarak, pazar değerini 1 trilyon dolara yükseltebilecek. Berkshire Hathaway CEO'u Warren Buffet bile kendi şirketinden önce Apple'ın 1 trilyon dolar sınırına ulaşacağını düşünüyor ki, geçtiğimiz yıl Apple hisselerine 1 milyar dolar yatırım yapmıştı.

Rakipler güçlü geliyor

Tabi ki her şey böyle göründüğü ya da söylendiği gibi kolay olmuyor. Apple'ın bu konuda rakipleri de yakın takipteler. Alphabet, Amazon, Facebook, Microsoft gibi şirketler Apple'ın 10 haneli rakamlara ulaşmış rakiplerinden.

Ancak hiçbiri yakın zamanda Apple'ı yakalayacak gibi durmuyor. Örneğin Google'ın kurmuş olduğu Alphabet'in, Apple'ı yakalayabilmesi için kırk fırın ekmek yemesi gerek desek yeridir. Şirketin ikinci büyük rakibinin piyasa değeri 649 milyar dolar. Yani Alphabet'in 1 trilyon dolara ulaşmak için 351 milyar dolar daha açığı var, bu da Apple ile arasında 160 milyar dolar fark demek. Artık matematiği siz yapın.

Böyle bir rakamı gözümüzde canlandırabilmek için Apple'ı bir ülke olarak düşünelim. 2016 gayri safi yurtiçi hasılatı rakamlarına göre (GDP- Gross Domestic Product), Apple dünyanın zenginlik sırasında 18. ülkesi olurdu.

Eğer Apple 2017 yılında hisselerde amacına ulaşır ve 1 trilyon dolara ulaşırsa, bu sıralamada Türkiye'yi geçip Endonezya ve Meksika arasına, 15. sıraya yükselmiş olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.