Los Angeles'tan küresel ısınmaya karşı yeni çözüm: Caddeleri boyama

Los Angeles'tan küresel ısınmaya karşı yeni çözüm: Caddeleri boyama

Los Angeles, şehirde hava sıcaklığını düşürmek için caddeleri özel bir boyayla kaplayacak. Kaliforniya eyaletinin küresel ısınma ve iklim değişiklikleri için belirlediği düzenlemelerin yanı sıra, Los Angeles şehri bunu başka bir boyuta taşıyor.

Boya sorunun çözümü olacak

Los Angeles, Kaliforniya'nın eyalet olarak aldığı önlemlere ek olarak caddelerin rengini değiştirme kararı aldı. Bu yolla küresel ısınmayı ve gittikçe artan hava sıcaklıklarını yavaş da olsa azaltma amaçlanıyor.

Siyah rengin güneş ışınlarını kendisine çektiği bilinen bir gerçek. Dolayısıyla Los Angeles gibi hava sıcaklığının yıl genelinde yüksek olduğu bir şehirde siyah renkli asfaltların sıcaklığı daha da arttıracağı da öngörülebilir. Eylül ayının başlarında Kaliforniya'daki sıcaklık artışlarının da bunu kanıtlar niteliğinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bunun üzerine Los Angeles şu sıralar şehrin cadde ve asfalt yollarını CoolSeal diye adlandırılan gri bir renge boyuyor. Boyayı Kaliforniya temelli GuardTop isimli şirket üretiyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında şehrin bazı bölgelerinde deneme amaçlı uygulanan boya sonucu, sıcaklığın yaklaşık 6.6 derece düştüğü gözlemlendi.

Yalnızca boyamak yetmiyor

Tabi ki ne Los Angeles için ne de dünyanın geri kalanı için yalnızca caddelerin rengini değiştirmek  iklim değişikliğini ya da etkilerini önlemek için yeterli olmayacaktır. Her ne kadar ABD için artık Paris Accords'un geçerliliği söz konusu olmasa da belediye başkanı Garcetti, LA için Paris Climate Agreement koşullarını da içeren ortak bir plan hazırladı. Buna ek olarak, Kaliforniya zaten Climate Change Alliance'a katılmıştı. 2045'e kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefleyen eyalet ayrıca bütün enerji ağında fosil yakıt kullanımını da sıfıra indirgemeyi planlıyor.

Bunlara ek olarak, LA şehir olarak daha çok ağaçlandırmayı, bina çatılarını da yollarda kullanılan CoolSeal rengine boyayarak ısı yalıtımını geliştirmeyi hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.