Araçlarda elektrikle gelen devrime yeni bir örnek: Güneş enerjisi ile çalışan karavan

Araçlarda elektrikle gelen devrime yeni bir örnek: Güneş enerjisi ile çalışan karavan

Elektrikli otomobillerin çok geçmeden bir standart olacağı yavaş yavaş kabul görüyor. Birçok farklı endüstri bu alanda yatırımlarını ve çalışmalarını genişletiyor. Yani sadece otomobillerle değil kamyonlar, toplu taşıma araçları ve daha fazla alanda değişimler yaşanıyor.

Türkiye'de her ne kadar çok yaygın bir karavan kültürü olmasa da dünyada farklı bölgede karavanlar oldukça kullanılan araçlar. Elektrikli araç devrimi henüz karavanlara yansımamışken Almanya merkezli bir şirket, Dethleffs adını verdiği güneş enerjisi ile çalışan, elektrikli karavan konseptini tanıttı ve karavan dünyasında da değişim fitilini ateşledi.

Karavanın ihtiyaç duyacağı enerjiyi üretmek için mümkün olan alanlara yaklaşık 30 m2 yer kaplayacak kadar güneş paneli kuran şirket, buradan elde edilen enerji ile karavana güç sağlamayı hedefliyor. Yaklaşık 107 beygir gücünde bir elektrikli motor kullanan bu elektrikli karavan 250 km/s hızına kadar ulaşabiliyor.

Tam bir kamp aracı olarak tasarlanan Dethleffs, pil takımını değiştirmeden yaklaşık 250 bin km yol yapabiliyor. Bu da kabaca 1.500 defa pil doldurmaya eşdeğer diyebiliriz.

Yerdeki, duvarlardaki ve hatta mobilyaların içerisindeki kızılötesi ısıtma panelleri ile ısıyı mümkün olduğunca verimli kullanan Dethleffs, aslında içerdeki havayı ısıtmak için ek bir enerji harcamadan içerdeki kişilerin daha iyi hissetmesini sağlıyor. Güneş enerjisi ile çalışan bir araç üretince enerji verimliliği de bir o kadar önemli oluyor. Dethleffs ekibi bu alanda oldukça detaylı çalışıyorlar.

Mobil bir gözetleme sistemi de bulunan Dethleffs ayrıca CampConnect mobil uygulaması sayesinde uzaktan kontrolü mümkün kılıyor. Henüz bir konsept model olarak üretilmiş olan Dethleffs, önümüzdeki hafta Düsseldorf'da düzenlenecen olan fuarda Karavan Salonunda sergilenecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.