2004'de Harvard'da bir yurt odasından tüm dünyaya açılan Facebook geçtiğimiz çeyrekte gelirinin 9,3 milyar dolara ulaştığını duyurdu. 2008 yılında sadece 450 olan çalışan sayısı ile 272 milyon dolar gelir elde eden Facebook’un 2016 yılına gelindiğinde 17 bin çalışan vardı.
'Altın yumurtlayan tavuk' olarak tabir edebileceğimiz Facebook'ta bir sandalyeye sahip olabilmek ise birçok beyaz yakalının hayali. Peki, önümüzdeki aylarda dünyaya gelecek ikinci kızı için babalık iznine hazırlanan Mark Zuckerberg'in dev şirketinde çalışan performansları nasıl değerlendiriliyor?
Terfiye, aday çalışan kadar ekibinin de hazır olması gerekiyor
CEO Zuckerberg'in LinkedIn kurucusu ve Facebook'un erken dönem yatırımcılarından biri olan Raid Hoffman’a verdiğiı röportajda bu sorunun yanıtı yer alıyor. 'Masters of Scale' adı altında yayınlanan podcast'te Zuckerberg, çalışanlarının terfileri konusunda ilk olarak onların buna hazır olup olmadıklarını gözlemlediklerini belirtiyor.
Zuckerberg, röportajında performans değerlendirmesinin bir çok konuya bağlı olduğunu ekliyor. En önemlileri ise performans değerlendirmesi yapılan kişinin iyi bir halef olabileceğinden emin olmaları olarak yer alıyor. Öte yandan çalışanın tüm kilit görevlerinin doldurulduğundan ve bu kilit görevlere gelen kilit kişilerin iyi bir halefi olabileceğinden emin olmak istediklerini ekliyor.
Zuckerberg'in röportajında yer alan bu sözler bir yerde çalışanların ne kadar yüksek performans gösterirlerse göstersinler, yarın şirketten ayrılmak istediklerinde kalan tüm ekibin bundan olumsuz etkilenmemesi için çalıştıklarını gösteriyor bir yerde.
Şirket içinde kurulan güçlü ekipler Facebook'un başarısında şüphesiz önemli bir rol oynuyor. Bu bağlamda tıpkı sosyal ağın dışarıya açılan dünyasında olduğu gibi, içerideki organizasyon yapısının da güçlü bir sosyal ağdan oluştuğunu söylemek mümkün.
Mühendislikten CEO'luğa dönüşümü
Zuckerberg, röportajında bir lider olarak mühendislikten nasıl CEO'ya dönüştüğünü de kısaca değiniyor. Başlangıçta içgüdüleriyle hareket eden mühendis, artık her şeyi tek başına yapamayacağını fark ediyor. Bunun üzerine herkesin bir parçası olabileceği ve fikir üretebileceği bir sistem geliştiriyor. Geliştirilen sistem ile Facebook'tan bir çalışanın ayrılması ya da görev yeri değişikliği yapılması durumunda şirkette hızlı iş akışının devam ettiğini belirtiyor.
68 dakika süren röportajın tamamına linkten ulaşabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap