Medium, ücretli üyelerinden kazandığı parayı yazarlarla paylaşacak

Medium, ücretli üyelerinden kazandığı parayı yazarlarla paylaşacak

Dijital yayıncılığın reklam ve sayfa gösterimine bağlı olarak bozulmasına karşı çıkan yayıncılık platformu Medium, yeni gelir paylaşım modelini tanıttı.

Bildiğiniz gibi Medium tamamen ücretsiz modelini hem reklam temelli hem de ücretli yayın modelleriyle desteklemişti. Fakat iyi bir sonuç alımamış olacak ki bazı özel içerikler ve özelliklerle aylık 5 dolara ücretli okuyucu modeli devreye alındı. Henüz kaç tane ücretli okuyucu olduğunu bilemiyoruz ancak Medium şimdiden gelir paylaşımı yapacağını duyurdu ve ilk davetiyeleri göndermeye başladı.

Yazarlar ve okuyucular arasında kazan-kazan modeli

Kısa süre önce beğeni butonunu ‘kalp’ yerine ‘alkış’ ikonuyla değiştiren Medium, artık elde ettiği gelirin bir kısmını yazarlarla paylaşacak. Medium yazarları iş birliği modeline dahil edildikten sonra sadece ücretli üyelere özel içerik yayınlayabilecek ve yazılarının aldığı başta alkışlar olmak üzere, etkileşimlere bağlı olarak gelir elde edebilecek.

Medium yazarlarının bu şekilde ne kadar para kazanabileceği meçhul. Henüz gelir paylaşım oranları da belli değil ama Medium’un bu sayede kaliteli içerik üretimine yeni bir destek daha sağladığını söyleyebiliriz. Zira bu sistemin kötüye kullanımı pek mümkün görünmüyor ve iyi içerik üreten yazarları teşvik ederken, onlara para ödeyen Medium üyelerine de yazarları destekleme şansı veriyor. Yani iki taraf için de bir motivasyon söz konusu ve Medium’un içe doğru genişleyen çok kaliteli bir içerik havuzuna sahip olması işten bile değil.

Medium iş birliği modeline şimdilik seçtiği yazarlar yavaş yavaş davet ediyor ama başvuru yapıp sıraya girmek isterseniz Partnership Program sayfasını (SSS) ziyaret edebilirsiniz. Üstelik para kazanmak için ücretli Medium üyesi olmanıza da gerek yok.

Görsel Kaynak: Nate Kitch

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.