Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışan 12 şirket

Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışan 12 şirket

Bilim ve teknolojiyi kullanarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışan ve buna rağmen adını bile duymadığımız bir çok şirket bulunuyor. Bu şirketleri insanlara duyurabilmek için “The Singularity University Global Summit” geçtiğimiz hafta güzel bir çalışmaya imza attı ve tutkusunu ve zekasını dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için kullanan şirketleri ödüllendirdiği bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte potansiyel olarak milyarlarca kişiyi olumlu etkileyebilecek güçteki şirketler 12 farklı başlıkta değerlendirildi.

Bu projelerin her biri dünyanın en acil problemlerine çözüm üretmeye çalışarak hem kitlelere hem de gezegenimize çok büyük faydalar sağlıyorlar.

Felaket Sonrası

LuminAID, 10 saatlik güneş enerjisi şarjı sonrası 24 saat ışık saçabilen portatif bir fener üretiyor. Bu fenerler, deprem sonrası kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla üretilse de çadır kentlerde gece meydana gelen tehlikeli koşullar için de oldukça kritik bir öneme sahip. Bu ışıklar şimdiye kadar Sandy Kasırgası ve Nepal depremi gibi önemli afetler başta olmak üzere 100’den fazla ülkede kullanılmış.

Çevre

BreezoMeter, gerçek zamanlı olarak hava kalite bilgisini sunmak için geliştirilmiş, big data ve machine learning kullanan bir yazılım. Uydudan aldığı bilgileri konum bazlı olarak trafik ve diğer verilerle birleştirerek en doğru bilgiyi sunmaya çalışan bu yazılımı kullanarak şirketler, belediyeler ve hatta hükümetler hava kalitelerini artırma yolunda düzenlemeler yapabiliyorlar. Ayrıca bireysel kullanıcılar da bu verileri kullanarak gündelik hayatlarında çeşitli düzenlemeler yapabilirler.

Yemek

Geleceğin protein kaynağının böcekler olduğuna inanan Aspira Food Group, bir çok ülke ve kültürde bulunan böcek yeme geleneğini dünyanın geri kalanına yayılma potansiyelinin olduğuna inanıyor. Şirket, etin protein kalitesine erişebilmek amacıyla robotik teknolojisi ve otomatik veri toplama gibi teknolojilerle çalışıyor.

Enerji

Rafiki Power, kırsal alanlardaki elektrik ve su ihtiyacını çözebilmek amacıyla enerji çözümleri üreten bir şirket. Şirketin yenilenebilir hibrit sistemleri ve geri dönüştürülebilir materyalleri ile 20 metrekarelik konteynırlar ve güneş enerji panelleri ile şu anda Tanzanya’da 700’den fazla ev için enerji üretimi yapabiliyorlar.

https://youtu.be/DlkNYZeqoqk

İdare

MakeSense, dünya genelinde eğitim, sağlık, gıda ve çevre gibi konularda yaşanan zorlukların çözümüne yardımcı olabilmeleri amacıyla 128 farklı şehirdeki insanı bir araya getiren bir sosyal girişimcilik platformu. Sosyal girişimciler, projelerini bu platformda yayınlar ve topluluk içerisindeki katılımcılar da projelerin büyümesi ve sorunların çözülmesinde yardımcı olurlar.

Sağlık

Unima, özellikle bulaşıcı hastalıklar için hızlı ve düşük maliyetli bir tanı ve tespit aracı geliştiren bir şirket. Bu araç, uzmanların herhangi bir laboratuvar ihtiyacı olmaksızın 15 dakikadan kısa bir sürede hastalıkları teşhis etmesine olanak tanıyor. Hastanın kanının bir damlası, araç içerisindeki antikorlara karşı gösterdiği reaksiyonlarla teşhisin koyulabilmesini sağılıyor. Alınan kan örneği sonrası elde edilen sonuç bir kağıda basılıyor ve bu kağıdın fotoğrafı mobil uygulama aracılığıyla çekiliyor. Mobil uygulama içerisinde çalışan görüntü işleme ve yapay zeka teknolojileri teşhisin koyulabilmesini sağlıyor. Böylece özellikle büyük felaketler sonrası potansiyel salgınların önüne geçilebiliyor.

Refah

Egalite, engellilerin iş gücü piyasasına dahil edilebilmesi için çalışan ve şirketlerin, engellilerin bünyelerine dahil edilebilmesi için en iyi uygulamaları/yöntemleri geliştirmelerine yardımcı olan bir kuruluş. Egalite’nin kurucu ortakları, engelli insanların potansiyelinin gözardı edilmemesi gerektiğine ve şirketin bu potansiyele yatırım yapması gerektiğine inanıyorlar.

Öğrenme

Iris.AI, bilimsel makale özetlerini okuyan ve kullanıcılar için temel kavramları ortaya çıkaran, görselleştiren ve kullanıcıların benzer disiplinler arasında bir konuyu derinlemesine gezmesine imkan veren bir yapay öğrenme sistemidir. Lansmanından bu zamana kadar yaklaşık 30 milyon araştırma makalesi özeti, 2.000’den fazla TED konuşması okudu ve kendini geliştirmeye devam ediyor. İçerik anlamında kendini sürekli güncelleyen Iris.AI aynı zamanda yapay bir sinir ağına sahip ve derin öğrenme teknolojilerini kullanıyor.

Güvenlik

Hala Systems, dünyanın en büyük problemlerinden olan insani problemlere teknoloji odaklı çözümler üretmeye odaklanmış bir sosyal girişimdir. Girişim şu anda sivillerin korunması, hesap verme ve çatışma öncesi, sırası ve sonrasında ortaya çıkabilecek şiddet yanlısı aşırıcılığı önlemeye odaklanmış durumda. Hala Systems aynı zamanda sivil savunmanın doğasını değiştirerek savaş, çatışma ve doğal afet gibi büyük kayıpların olduğu dönemlerde travmayı da azaltmayı amaçlıyor.

Barınma

Billion Bricks, evsizler için barınak ve altyapı çözümleri sağlayan bir şirket. Ürettiği konum çözümlerinin ölçeklenebilir ve sürdürülebilir olması, toplumların yoksulluktan çıkmaları için bir fırsat yarabilecek düzeyde. Yoksul toplumların yaşamlarını kendi başlarına idare ettirebilecek seviyeye getirmeyi, desteğe başlılıklarını azaltmayı amaçlıyorlar.

Uzay

Tellus Labs, gıda güvenliği, su kıtlığı ve sürdürülebilir kentler ve sürdürülebilir endüstriyel sistemler gibi zorlukların üstesinden gelmek ve bu alanlarda anlamlı değişiklikler yapmak amacıyla uydu verilerini kullanan bir girişim. Şirket, ABD’nin 170 milyon dönümlük mısır ve soya üretim verimini ve piyasa dalgalanmalarını dengelemek amacıyla yapılması gerekenleri büyük ölçekte doğru tahmin ederek yeni bir model inşa etti.

Su

Loowatt, insan atıklarının tuvaletlerden toplanabilmesine imkan veren, bakterilerle etkileşime geçtiği zaman dönüşebilen patentli bir sızdırmaz film teknolojisi geliştirdi. Tuvaletlere entegre edilen bu sistem sayesinde insan atıkları toplanıyor ve pişirme, elektrik  diğer alanlarda kullanılmak olarak biyogaz kaynağına dönüştürülebiliyor. Bu ürün, tuvaletlerde su kullanım ihtiyacını azaltmak ve enerji üretimi maliyetini dengelemek amacıyla tasarlanmış.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.