Teknolojik yenilikler, sosyal ağ kullanımında patlamalar ve tüketici davranış ve beklentilerinin değişimi şüphesiz yeni iş modellerini de beraberinde getirdi. Artık birçok şirket tüketicisine cüzdan kullandırmadan sadece bir iki tık ile satın alma işlemlerini tamamlamalarını sağlayabiliyor.
Starbucks, Domonis Pizza, TGI Fridays gibi şirketlerin bu programlara adaptasyonda öncü olduklarını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz günlerde Starbucks'ın yeni dijital stratejisini sizlerle paylaşmıştık. Stratejinin en önemli parçasından birisi de siparişin tüketiciler tarafından mobil ödeleme yoluyla yapabilmesiydi. Starbucks'ın geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği bu uygulama ile tüketiciler sıra beklemeden, anında hizmet alabiliyorlar.
Mobil uygulamalar üzerinden, cüzdan kullanmadan yapılan bu ödemeler tüketicilerin de oldukça ilgisini çekmiş durumda. Ecommerce worldwide'a göre teknolojik yeniliklere en hızlı adapte olan Y kuşağı. Millenyum neslinin yüzde 62'si ödeme hızını arttırmak için perakende uygulamalarını tercih ediyor. Yüzde 45'i giyilebilir ürünler ile ödeme bilgisi fikrini benimsediklerini belirtiyorlar. Y kuşağının yüzde 44'ü ise bazı alışveriş alışkanlıklarını nakit ödemek yerine telefonlarını kullanarak gerçekleştiriyor.
Amazon hesabıyla sipariş vermek
Tüketiciye değer katan, hem şirket hem kullanıcı için kazan-kazan ilişkisi sağlayan bu yeni teknolojiler Facebook ve Amazon'un oyuna dahil olmasıyla müşterilerin yemek siparişlerini ve satın alma davranışlarını kolaylaştırdı.
Amerikan restoran zinciri TGI Fridays, dünyada bir ilki gerçekleştirerek tüketicilerin yemek siparişlerini artık Amazon hesapları ile ödemelerine olanak veriyor. Yeni sipariş metodu chat botları, sesle aktivite edilebilen cihazlara ve sosyal ağlara adapte edilmiş durumda.
Teknolojinin Y kuşağının bir marka üzerindeki sadakat etkisi oldukça büyük. Özellikle 'telefonda yaşayan' Y kuşağının ABD'de restoranları ziyaret etmek yerine, siparişlerinin kapılarına gelmelerini istiyorlar. Ödemelere entegre edilen sadakat programları ile müşterilerin tekrar tekrar alış-veriş yapmaları sağlanıyor. Dijital bir reklamdan birkaç tıkla siparişe ve ödemeye dönen sistemlerle yemek siparişi Y kuşağı için eğlenceli bir hale dönüşebiliyor.
Dominos Pizza ve Papa John's gibi pizza zincileri de tüketicinin satın alma davranışlarında teknolojinin nimetlerinden faydalanıyorlar. Dominos Pizza, Amazon Echo ve Google Home gibi akıllı cihazlarla sipariş almaya başladı bile. Öte yandan yine pizza zinciri birkaç yıl önce hayata geçitrdiği chatbot ile Facebook Messenger ve Twitter aracılığıyla sipariş almaya başlamıştı. Pizza Hut da chatbot kullanan diğer bir pizza şirketi. Bu yılın başında Papa Johns'a dahil olan diğer bir fast food zinciri Wendy's ABD'de Facebook üzerinden sipariş almaya başladı. Buna göre Papa Johns'un satışlarının yüzde 60 arttığı belirtiliyor.
Yeni ödeme metodları henüz çok yeni. Müşterilerine daha fazla kişiselleştirilmiş deneyim yaşatan restoranlar özellikle Y kuşağının ihtiyaç ve beklentilerini anlayıp, hızlı hareket eden restoranların değişimleri her geçen gün artıyor. Yakın gelecekte alternatif ödeme yöntemleri ile şirketlerin nasıl stratejiler izleyeceğine hep beraber tanık olacağız.