Instagram'ı kullanma şekliniz depresyonda olup olmadığınızı gösteriyor

Instagram'ı kullanma şekliniz depresyonda olup olmadığınızı gösteriyor

Vermont Üniversitesi'nden Chris Danforth ve Harvard Üniversitesi'nden Andrew Reece yazdıkları algoritma ile sosyal ağlarda paylaşılan fotoğrafları çekenlerde depresyon olup olmadığını tespit edebiliyorlar.

Bulgularını EPJ Data Science journal'da paylaşan ikili, Instagram gönderileri üzerinde çalışan bu aracın katılımcılar üzerinde yüzde 70'e oranında depresyonu saptadığını belirtti. Şimdiye kadar doktorların koyduğu teşhisler ise yüzde 42 oranında başarı gösteriyor.

Danfort ve Reece'in ekibi bu sonuçları elde etmek için 71'ine daha önce depresyon teşhisi konan 166 katılımcıya ait 44,000 fotoğraf inceledi. Analizde renk tonları, filtrelerini kullanımı ve insanların varlığı gibi faktörleri inceleyen ekip, "depresyon işaretleri" belirleyebildi.

Depresyon belirtisi: Inkwell filtresi

Araştırma sonuçlarına göre depresyondaki insanlar daha koyu ve gri renkte fotoğraflar kullanıyor. Bu tonları yansıtan siyah beyaz Inkwell filtresi en çok tercih edilen filtreler arasında yer alıyor. Ancak aslında depresif insanlar çok da fazla filtre kullanmıyor. Depresif belirtiler göstermeyen insanlar ise genellikle görselleri daha parlak hale getiren Valencia filtresini kullanmayı seviyor.

İşin ilginç tarafı, depresif insanlar içinde yüz olan fotoğrafları paylaşmayı daha çok tercih ediyorlar Araştırmacılar fotoğraflarda kimlerin olduğunu belirleyemediği için, depresyondaki insanların daha çok özçekim paylaştığını söylemek mümkün değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.