Careem ile Didi Chuxing, Uber'e karşı güçlerini birleştirdi

Careem ile Didi Chuxing, Uber'e karşı güçlerini birleştirdi

Uber'i Çin pazarından çıkmaya zorlayan araç çağırma uygulaması Didi Chuxing, şimdi de Türkiye'de hizmet veren Dubai merkezli Careem ile stratejik bir anlaşmaya imza attı.

Yurtdışı pazarlarda işbirlikleriyle büyümeyi tercih eden Didi, daha önce ABD pazarında Lyft'e, Hindistan'da ise en büyük taksi çağırma servisi Ola'ya yatırım yapmıştı. Careem anlaşmasında ise bir yatırım söz konusu değil ama Çinli girişim bu adımla Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da da Uber'e karşı yerini almış oluyor.

Teknoloji temelli bir stratejik ortaklık

Bildiğiniz gibi Careem Haziran ayında aldığı 150 milyon dolarlık yatırımla 1 milyar dolarlık değerlemeyi aşmıştı. Temmuz 2012’de Dubai’de kurulan girişim, Careem Türkiye'nin paylaştığı açıklamalara göre şu anda 12 milyondan fazla müşteriye sahip. Türkiye pazarına bu yıl başında giriş yapan uygulama, Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca ve Urduca dahil olmak üzere geniş bir dil yelpazesiyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki 13 ülkede* ve 80’den fazla şehirde toplam 250 binin üzerinde sürücü ile hizmet veriyor. Careem'in CEO'su ve Kurucu Ortağı Mudassir Sheikha bu anlaşmayla ilgili olarak şu bilgiyi paylaşıyor;

Didi Chuxing ile yaptığımız stratejik ortaklık bir sonraki büyüme evremize girerken, kurumumuza ileri düzeyde yapay zeka becerileri, içgörü ve uzmanlık getiriyor. Uzun vadeli ilişkimizdeki bu gelişme, Careem’in sürekli inovasyon ve sürdürülebilirlik yoluyla büyüme fırsatlarını daha etkili bir şekilde değerlendirmesini sağlayacak. Didi’nin yatırımı, geleneksel altyapıda ileri doğru bir sıçrama yaratmak için bölgede var olan fırsatların bir kez daha doğrulanması anlamına geliyor.

Didi, dünya nüfusunun yarısından fazlasına dokunuyor

Küresel işbirlikleri sayesinde dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasına dokunan Didi Chuxing’in Kurucu CEO’su Cheng Wei ise Careem'in bölgenin teknoloji ve pazar lideri olduğuna dikkat çekerek teknoloji odaklı işbirliğinin altını çiziyor. Heman hatırlatalım, Didi Chuxing 400 milyondan fazla kullanıcıya bir çok ulaşım seçeneği (taksi, otobüs, minibüs, ekspres, şoför hizmeti, araç kiralama, kurumsal çözümler ve bisiklet paylaşımı) sunan bir girişim.

Didi, 20 milyonu aşan günlük yolculuk hacmiyle Careem'den çok daha büyük bir operasyona sahip, dolayısıyla bu iş hacmini büyük veriye dayanan yapay zeka teknolojileriyle yönetiyor. Söz konusu anlaşma da her iki şirketin verimlilik ve karlılık konusunda ilerlemesi anlamına geliyor.

Careem'in Türkiye'de hizmet verdiğini ve Didi Chuxing'in dolaylı olarak Türkiye'ye dokunduğunu bir kez hatırlatalım. Türkiye'ye gelen Çinli turistlerin bu noktada Uber yerine Careem'i tercih etmesi de muhtemel gözüküyor. Bu iş birliğine dair yeni gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

*Pakistan, Türkiye, Mısır, Fas, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Umman, Ürdün, Lübnan ve Filistin

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.