Organik Tükkan: Sertifikalı organik ürün dikeyini demokratikleştirmek isteyen pazar yeri

Organik Tükkan, adından da anlaşılacağı üzere sadece sertifikalı* organik ürün satışı yapan bir girişim.
Organik Tükkan: Sertifikalı organik ürün dikeyini demokratikleştirmek isteyen pazar yeri

Perakende ticaretle veya internetle ilgilenen kişilerin e-ticaret girişimcisi olması bizim için şaşırtıcı değil. OrganikTukkan ise bu noktada benzerlerinden ayrılıyor ve uluslarası akademik kariyere sahip kurucularıyla farklı bir girişimci profilini karşımıza çıkarıyor.

OrganikTukkan'ın kurucu ekibinden bahsetmeden önce biraz girişime dair bilgiler vermek istiyorum. Organik Tükkan, adından da anlaşılacağı üzere sadece sertifikalı* organik ürün satışı yapan bir girişim. Sadece gıda alanında değil; temizlik, kozmetik, tekstil ve anne-bebek ana kategorilerinde de ürün satış yapıyor. Ayrıca glutensiz ve vegan kategorilerinde de çok daha niş bir kitleye ulaşıyor ve sadece sertifikalı ürün satıcılarını/markalarına kendi çatısı altında yer veriyor.

Şu anda 120 marka ve 71 mağazanın ürünlerin ziyaretçilerine sunan Organik Tükkan, yerli ürünlerde çoğunlukla marka sahipleri veya üreticilerle, yabancı markalarda ise distribütörlerle çalışıyor. Yani ürünlerin mümkün olduğunca ilk kaynaktan gelmesini sağlıyor.

2 akademisyen, 1 yüksek mühendis

Organik Tükkan'ın kurucuları bahsettiğim gibi diğer girişim kurucularından biraz farklı. Girişimin iki doktoralı kurucusundan Nilay Keser Demir, ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü'nden sonra Imperial College London'da doktorasını tamamlarken; eşi İshak Demir de Bilkent Üniversitesi Ekonomi bölümündeki yüksek lisansından sonra University of London'da doktora eğitimini tamamlamış ve halen bu alanda akademik çalışmalarını devam ediyor.

Üçüncü kurucu ortak Mülahim Demir ise İTÜ Metalurji Malzeme Mühendisliği'nden mezun olup kısa süreli özel sektör tecrübesinden sonra Avrupa Birliği Komisyonu bursunu kazanarak yüksek lisansını Avrupa'da tamamlayan bir isim. Türkiye'de e-ticaret sektöründe girişimlerini sürdüren Demir, kurucular arasında e-ticarete en yakın isim olarak öne çıkıyor.

Kurucu ortaklardan İshak Demir, Organik Tükkan'ın İngiltere'den döndükten sonra kişisel ihtiyaçları neticesinde filizlenen bir fikir olduğunu söylüyor. Bu süreçte bir çocuk sahibi olan Demir ailesi, bazı organik ürünlerin İngiltere'den bile pahalıya satıldığını gördükten sonra, sertifikalı organik ürünlerin daha erişilebilir olmasını hedefleyerek bu işe adım atmaya karar vermiş.

Tecrübeli bir ekonomist olan İshak Demir, sektörü büyütmek istediklerini söylerken bu dikeyin pazar hacmine dönük olarak da şu bilgileri paylaşıyor;

Dünyadaki organik ürün ticaretinin hacmi yaklaşık 75 milyar dolar iken Türkiye'de bu oran 500 milyon doların biraz üzerinde. Bu ürünlerin nerdeyse yüzde 75-80'i yurt dışına ihraç ediliyor ve dolayısıyla iç piyasadaki ticaret hacmi çok sınırlı kalıyor. Fakat son 10 yıldır süregelen finansal krize rağmen organik sektöründeki düzenli çift haneli büyüme oranları sektörün ciddi bir potansiyeli olduğunun açık bir göstergesi.

Demir, bir yandan da 'organik' kelimesinin itibar kaybına dikkat çekiyor ve sadece sertifikalı ürünlere bilincimizin tam olarak oluşmadığını söylüyor;

Organik ürünleri doğal ve iyi tarım ürünlerinden ayıran en önemli özellik toprakta ham maddenin yetiştirilmesinden başlayarak, üretim ve son olarak paketlenene kadarki bütün sürecin kontrol edilmesi ve düzenli takiplerinin yapılmasıdır. Biz sitemizde sadece çok küçük bir paya sahip organik olmayan daha doğrusu sertifikalandırılamayan (himalaya tuzu, bambu, deri) ürün satıyoruz. Bu ürünlerin de en azından çeşitli test ve analizlerden geçmiş olmasına dikkat ediyoruz.

Organik Tükkan'ın hem ürün çeşidi hem de tüketici sayısı/profili bakımından oldukça niş ve zor bir pazara girdiği aşikâr. Ancak aldığım bilgiler kurucuların bu işte kararlı olduğunu gösterir nitelikte. Kurucu ortaklar mümkün olduğunca daha fazla kişinin daha ucuza sertifikalı organik ürünlere ulaşmasını amaçlıyor. Organik Tükkan'da dükkan açmak isteyenlerden herhangi bir ücret talep edilmemesi de bu yönde atılan adımlardan biri. (Elbette satışlar üzerinden bir komisyon alınıyor).

Organik Tükkan pazar dinamiklerine ayak uydurabilirse gelecekte kendi dikeyinde tanınan bir adres olmaması için bir neden yok. Bu noktada ürün fiyatlarını ve müşteri deneyimini değerlendirmekse elbette müşterilere düşüyor. OrganikTukkan.com'u ziyaret ederek yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.