Türkiye'nin ilk bitcoin borsası BTCTurk bundan tam 4 yıl önce açılmıştı. O tarihte bitcoin henüz çok yeni olduğu için kripto para dünyası altcoinleri henüz tam anlamıyla keşfetmemişti. Bugün geldiğimiz noktada ise kripto pazarı çeşitlenmeye devam ediyor hem de Türk lirası ile alım-satım yapabileceğiniz 3 farklı bitcoin borsası (BTCTurk, Koinim, Paribu) bulunuyor. Bu yazımızda merceğimizi yerli kripto para borsalarına tutuyoruz.
Türk Lirası ile işlem yapan kripto para borsaları
Coinmarketcap'ten aldığımız verilere göre, yerli kripto para borsaları içinde en düşük işlem hacminin bu işe ilk adım atan BTCTurk'e ait olduğunu görüyoruz. Bu yazının yazıldığı dakikalarda BTCTurk'ün işlem hacmi 489 bin dolar seviyesindeydi. Bir kıyaslama yapmak gerekirse; 2013 yılında düzenlediğimiz Webrazzi Ödeme Sistemleri konferansında BTCTurk'ün 500 bin TL işlem hacmine ulaştığını paylaşmıştık. O tarihte pazarın tek oyuncusu olan BTCTurk, görünüşe göre rakiplerin kendini geçmesine engel olamamış ki BTCTurk'ün Ağustos 2016 - Mayıs 2017 tarihleri arasında işlemlerini verememiş olması BTCTurk'ün 3. sırada kalmasının en büyük nedeni olarak da gösterilebilir. BTCTurk'ün 3 yerli borsa içindeki payı ise yüzde 18,8.
BTCTurk'ü takip eden ve 722 bin dolarlık işlem hacmine sahip yerli kriptopara borsası ise Koinim. Veriyol tarafından geliştirilen ve Aralık 2013'te sizlere tanıttığımız Koinim'in hacmi 722 bin dolar seviyesinde. Üç yerli borsa içinde yüzde 27,8'lik pay alan Koinim, kripto paraların gördüğü ilgiyle birlikte ilerlemesini sürdürmüş gözüküyor. Koinim, litecoin alım-satımına aracılık etmesi bakımından da girişimlerden ayrılıyor.
Bu dikeydeki en yeni girişim olan Paribu ise 1,39 milyon dolarlık hacim ve yüzde 53,4 pazar payı yerli kripto borsaları içinde ilk sırayı tutuyor. Yasin Oral ve Özgür Efe tarafından kurulan ve bu yılın Nisan ayında sizlere tanıttığımız Paribu, Türkiye’nin kripto para potansiyelini açığa çıkarmak için yola çıkmıştı ve bu anlamda istediğini başarmış gözüküyor.
Blockhchain A.Ş. tarafından yönetilen kripto para borsası BitKapital ise henüz küçük hacimli işlemlere aracılık ettiğini paylaştı. Bitcoin'den başka TL ile ethereum, litecoin, DASH, DOGE ve bitshares gibi altcoinlerin işlem gördüğü BitKapital son 30 günde 250 bin TL'lik işlem hacmine ulaştığını aktardı.
En büyük 3 büyük borsanın binde 3'ü
Yerli kripto para borsalarının hacimleri toplamda 2,6 milyon dolar seviyesinde, yani güncel kurla 9,1 milyon TL. Bu rakam bir açıdan dikkate değer olsa da toplam pazara baktığımızda halen Türk lirası ile yapılan alım satımların payı çok çok düşük. Elbette Türkiye'den yurt dışındaki borsaları kullananlar da var ancak yerli borsaların hacimleri dünya genelindeki en büyük üç kripto para borsası (Bithumb, Poloniex, Bitfinex) dikkate alındığında sadece yüzde 0,28 yani yaklaşık binde 3 gibi bir pay alıyor.
Diğer yandan bu üç borsanın da toplam pazarın sadece küçük bir bölümü olduğunu hatırlatalım. Zira şu sıralar bitcoinin pazar hacmi 42 milyar dolar, ethereumunki ise 18,9 milyar dolar seviyesinde. Dolayısıyla Türkiye'deki borsalar üzerinden TL bazında yapılan işlemlerin halen küresel pazarda görülemeyecek kadar küçük olduğunu söyleyebiliriz.
Bu oranlar gerek nüfus gerekse ekonomik büyüklük açısından Türkiye'nin dünya sıralamasıyla elbette paralel değil. Ancak şu günlerde hem sözünü ettiğimiz yerli girişimler hem de Bitcoin ve Ethereum ne popüler zamanlarını yaşıyor. Özellikle Bitcoin'in bazı ülkelerce resmi olarak tanınması önümüzdeki dönemde bu ilginin artmasına sebep olabilir. Ama kripto para dünyasında her şey çok hızlı değişme potansiyeline sahip, Mashar Alanson'un dediği gibi, '5 dakikada değişir bütün işler'...