2,01 milyar aktif üyeye ulaşan Facebook 3 ayda 9,3 milyar dolar gelir elde etti

2,01 milyar aktif üyeye ulaşan Facebook 3 ayda 9,3 milyar dolar gelir elde etti

Dünyanın en büyük sosyal ağı hem kullanıcı sayısında hem de reklam gelirlerinden büyümeyi sürdürüyor. Facebook'un  2017 ikinci çeyreğine ait geliri açıklandı ve açıklamaya göre sosyal ağ 2017 Q2'de 9.3 milyar dolar gelir elde etti. Reklam gelirlerinin yüzde 87'si yaklaşık 8 milyar dolar ile mobilden geliyor. Ufak ama istikrarlı büyümesini sürdüren mobil reklamlardan gelen pay geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 85, ondan bir yıl öncesinde ise yüzde 84'tü.

Grafikte şirketin gelirinin üç aylık periyotlar şeklinde farklı pazarlardaki dağılımını görüyoruz. Pazarın en büyük kısmını 2017 Q2'de 4,546 milyar dolarla Kanada ve ABD oluşturuyor. Kanada ve ABD pazarından elde edilen gelir, geçen yılın aynı çeyreğinde ise 3.212 milyar dolardı. Kanada ve ABD pazarını bu yılın ikinci çeyreğinde 2.242 milyar dolar ile Avrupa ve 1.569 milyar dolarla Asya Pasifik ülkeleri izliyor.

Facebook'un finans direktörü David Wehner, sosyal ağın 2017'de Haber Akışı'nda yayınlanan reklamlarının etkisinin yüksek olduğunu bildirdi. Facebook'un masaüstü platformlarındaki reklamların artık kullanıcıların ilgisini çekmediğini ve 2017 ikinci çeyreğinin büyümesini yavaşlattığını aktardı. Facebook önümüzdeki dönemlerde video reklamlarından nasıl daha iyi gelir sağlamanın yollarını arıyor. Facebook TV'de bunlardan biri. Şirket, yakında kullanıcıları ile bulaşak Facebook TV'de yayınlanan video içeriklerine reklam alarak gelirini arttırmayı planlıyor.

Kullanıcı sayısı arttı

Öte yandan dünyanın en büyük sosyal ağı, kullanıcı sayısını 10 milyon daha arttırarak aylık aktif 2,01 milyar kişiye çıkardığını açıkladı. Açıklama şirket CEO'su Mark Zuckerberg'den  geldi. Zuckerberg, 'topluluğumuz şimdi 2 milyar kişi ve bu kişilerden üçte ikisi her gün platform giriyor.' dedi. Sosyal ağ, yılın ilk çeyreğinde 1.94 milyar kullanıcısı olduğunu açıklamıştı. Günlük aktif kullanıcı sayısı ise 1.28 milyardan 1.325 milyara çıktı.

Şirketin  2017 Q2 gelirine yönelik basın açıklamasının ardından hisselerinin değeri de arttı. Borsada günü 165 dolardan kapatarak tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Gelirinde büyük artış yakalayan Facebook şirket içindeki çalışan sayısında da hızlı bir büyüme yaşadı. Çalışan sayısını yüzde 43 arttırarak, 30 Haziran 2017'de 20,658 kişiye çıkardı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.