Geçtiğimiz günlerde yapılan "National Governor’s Association" toplantısından önce Elon Musk, yapay zekanın medeniyet tarihimiz boyunca karşılaştığımız en büyük risk olabileceği konusunda açıklamalarda bulundu. Teknolojinin gelişimini denetlemek için hükümetlerin hızlı ve kararlı bir şekilde müdahalesinin bulunması gerektiğini de sözlerine ekleyen Musk'ın açıklamasından öne çıkanlar şunlar oldu.
Elon Musk, Nevada valisi Brian Sandoval ile yapılan bir soru-cevap oturumunda "Yapay zeka alanında yapılan en son çalışmalara, en yeni teknolojilere erişebiliyorum ve insanların bu konuda endişelenmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Aslında Elon Musk'ın yapay zekanın insanlığa karşı oluşturduğu tehlikeye karşı çağrısı ilk değil. Bu konuda uzun zamandır bir çok farklı platformda endişelerini dile getiriyor fakat büyük bir toplantıda valilerle beraber bunu dile getirmesi ve hükümetin bu konuda müdahalesinin gerekli olduğunu net bir şekilde dile getirmesi dikkatleri üzerine toplamasına yeterli oldu.
"Yapay zeka alanında proaktif olarak yapılabilecek en iyi şey çok geç olmadan gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak çünkü yapay zekaya "tepki" göstermeye başladığımız zamanlarda her şey için çok geç olmuş olabilir." Ayrıca Musk, geleneksel yaşam ve yapay zekayı karşılaştırmayı ihmal etmedi. "Yapay zeka, insan uygarlığının varlığı önündeki en temel risk, araba kazası, uçak düşmesi veya kötü gıdalar değil..."
Elon Musk'ın, "hükümetler bu konuya el atmalı" çıkışının arkasında yatan temel sebep ise büyük şirketlerin pazarda liderlik ve öncülük gibi hedefler uğruna riskleri yeteri kadar kontrol etmeksizin bir yarış içerisinde olduğunu ve yatırımcıların da bu konuda şirketlere baskı uygulaması. Hükümetlerin burada devreye girerek "herkes çalışmalarına bir ara versin ve yapılanların güvenli olup olmadığını kontrol etsin" demesi gerekiyor. Üstelik bunu tüm şirketlere yapması gerekiyor çünkü aksi durumda şirketler haksız rekabet içerisine girmiş olacaklar ve yatırımcılar şirketleri daha fazla zorlayacak.
Elon Musk'ın çekincelerinden biri de robotların insanların işlerini ellerinden alması dolayısıyla yaşanacak olan psikolojik problemler ve getirileri (daha doğrusu götürüleri).
Musk'ın asıl büyük çekincesi ise ağda yaşayan bir yapay zekanın insanlığa verebileceği zararlar. "Ağda yaşayan bir yapay zeka, sahte haberler yaparak, emailleri taklit ederek, sahte basın bültenleri yayınlayarak yani sadece 'bilgi' manipüle ederek gerçek bir savaş başlatabilir." "Kalem kılıçtan keskindir" sözünü de eklemeyi ihmal etmiyor.
"Yapay zekanın savunma sanayisine verebileceği zararla veya sadece savunma sanayisinde yapacağı dezenformasyonla bile bir savaş başlatabilir." diyerek durumu özetliyor.
"Hükümetlerin aşırı düzenlemesine ben de karşıyım" diyen Elon Musk, "fakat yapay zekayla bir şekilde başa çıkmalıyız" diye ekliyor.
Elon Musk'ın yapay zekaya karşı insanlığı güçlendirmeyi hedefleyen şirketi olan Neuralink ile yapay zekaya karşı ilk büyük adımı atmış görünüyor. Bu alandaki çekincelerinde ne kadar ciddi olduğunu anlayabilmek için bu girişimini de yakından incelemek gerekiyor.