Profesyonel iş dünyası ve sosyal ağ kavramlarını peş peşe sıraladığımızda bir çoğumuzun aklına şüphesiz LinkedIn gelir. 200'den fazla ülkede, 500 milyon kullanıcısı ile iş hayatındaki her kademeden çalışanın bir araya geldiği LinkedIn'i 9 milyondan fazla şirket kullanıyor.
Şirket, bugünlerde 'mentorluk' adı altında yeni bir özelliğini test etmeye başladı. Bu özellikle birlikte üyeler, kariyer hayatlarına yönelik tavsiye almak istediklerinde kendileri ile uyuşan kıdemli kişilerin görüşlerini alabilecekler. Hem mobilde hem masa üstü bilgisayarlarda kullanılabilecek bu özelliğin görüntüsünü LinkedIn paylaştı. Aşağıda da gördüğümüz gibi kullanımı oldukça kolay olan özelliğin bir paneli bulunuyor. Kişiler bu alandan 'kariyer danışma merkezlerini' etkinleştirerek alana hem danışman hem danışan olarak kayıt olabilecekler.
Okul, iş alanı, bölgesel seçimler yaparak kişiler aramalarını daha spesifik hale getirebilecek ve son olarak arama seçeneklerini daraltmak için girişimcilik, iş arama, kariyer geliştirme gibi alanlardan birini seçebilecek. Kişilerin seçtikleri kriterlere göre sosyal ağın algoritması ile bir eşleşme yapacak ve kişiye uygun mentorları gösterecek. Kişilerin birbirlerini kabul etmeleriyle süreç başlamış olacak. Görüşmeler sosyal ağ üzerinden mesaj yoluyla olabileceği gibi geleneksel yollardan da sağlanabilecek.
LinkedIn'in bu yeni özelliği ile platformun daha etkileşimli bir hale geleceği aşikar. Zaten şirket de etkileşimi arttırmak istediğini açıkça dile getiriyor. Üyelerin etkileşimini arttırmak ve platformda aktif tutabilmek için konuya yönelik haftalık tavsiyeler göndermeyi planlıyor.
Şirketin Ürün Yönetimi Direktörü Hari Srinivasan, kıdemli liderlerin yüzde 89'unun LinkedIn üzerinden mentorluk yapmaya ilgili olduklarını açıklıyor. Elbette, çalışanların en fazla konuşmak istedikleri konu ise kendi alanları ile ilgili olası kariyer seçenekleri.
Yaz sonunda hayata geçecek
LinkedIn'ın bu servisinin oldukça inovatif olduğunu söyleyebiliriz. Zira, bilginin bu denli kıymetli olduğu ve sosyal ağın yapısına uygun olarak 'paylaşma' kavramının vurgulandığı sanal bir mentorluk programından bir çok kişi ilham alacak, belki de cesur adımlar atacaktır. Tabi bu özelliğin LinkedIn'e zarar verebilecek olası dez avantajları da yok değil. Hayata geçmesi ile özellik amaç dışı kullanılabilir. Srinivasan, beklentilerinin üyelerin bu konuda duyarlı davranmaları yönünde olduğunu söylüyor. Öte yandan, LinkedIn'in her iki taraf içinLide iletişimin daha sağlıklı gerçekleşmesi için konu üzerinde çalıştığını belirtiyor.
Platform, bu özelliğin uzun sohbetlere dönüşecek bir mentorluk programı olmayacağının da altını çiziyor. Mentorluk programının yaz sonunda aktif hale gelmesi bekleniyor.