Geçtiğimiz günlerde bir blog yazarının Google Home, Alexa, Contana ve Siri'nin bilgi seviyesini ölçmek için yaptığı testi buradan paylaşmıştık. Bu minik dijital asistanlar bir çok konuda henüz yeterli bilgi olgunluğuna ulaşamasalar da, bir faciayı önleyebilecek kadar kahraman olabiliyorlar.
Google Home, ABD'nin New Mexico eyaletinde yaşayan bir hane içi kavgayı 911'e bildirerek belki de bir facianın yaşanmasını önledi. Kurtarma operasyonu, kavga sırasında kız arkadaşına silah doğrultan şahsın 'polisi aradın mı?' diye sorması üzerine başlıyor. Akıllı asistan bunu 'polisi ara' olarak anlıyor ve ardından 911'e bağlanıyor. SWAT ekibinin olay mahaline gelmesi, saatler süren bir pazarlığın ardından kimse yaralanmadan olay çözülüyor, ve şahış tutuklanıyor.
Dijital asistanların bu denli olaylara karışması ilk değil aslında. Hatta yapımcı şirketlerinden de şiddet olaylarına karşı müdahaleye yönelik destekler var. Geçtiğimiz günlerde Amazon, Alexa'nın verilerini cinayet araştırmalarına yardımcı olabilmesi için polisle paylaştığını açıklamıştı. Konu veri paylaşımı olunca ortaya başka bir tartışma konusu çıkıyor elbette. Çünkü net bir şekilde belli ki, akıllı assistanlar tarafından hangi bilgilerimizin kaydedildiğini bilmeden 7/24 dinleniyoruz. Bu durumda, kişisel verilerinin ifşa edilmesi kaygıların arasında ilk sırada yer alıyor.
Oyuncak mı sipariş ettiniz?
Bir de Echo'ların yanlışlıkla ortalığı ayağa kaldırdığı durumlar var. Bir TV serisinde 6 yaşındaki bir kızın 170 dolarlık bir oyuncağı ailesinin izni ile Alexa'dan sipariş etmesi üzerine, ABD'de izleyicilerin evlerindeki Alexa'ların harekete geçmesi pek de eğlenceli bir durum değil gibi. Dijital asistanların gerçek ve tam anlamda kullanıcılarının beklentilerini karşılamaları için daha yolları var gibi görünüyor.