Türkiye kurumsal uygulama yazılım pazarının üçte ikisi SAP ve LOGO'nun elinde

Türkiye kurumsal uygulama yazılım pazarının üçte ikisi SAP ve LOGO'nun elinde

Teknoloji sektöründeki en önemli küresel araştırma şirketlerinden biri olan IDC,  Türkiye özelinde bir araştırma yayınladı. Türkiye'nin kurumsal uygulama yazılım (EAS) pazarını inceleyen IDC Türkiye, 2016 yılında pazarın 301,64 milyon dolarlık hacme ulaştığını ortaya koydu.

Kurumsal uygulama yazılımları pazarının 2016 yılında yüzde 12,3'lük yılllık büyüme yakaladığını paylaşan IDC, başarısız darbe girişimi, terör saldırıları vb. olumsuz olayların etkisinde kalan ülkemizin her şeye rağmen büyüyen bir EAS pazarına sahip olduğunun altını çiziyor. 2017-2021 öngörülerine de yer veriyor ve bu pazarın yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) yüzde 5,4 olacağını açıklıyor.

2016'da EAS pazarı e-fatura ve e-muhasebe yatırımlarıyla hızlandı

IDC, 2016'da EAS yatırımlarını hızlandıran başlıca etkenlerin elektronik fatura (e-fatura) ve e-muhasebe yatırımları, bütçe kısıtlamaları, verimliliği arttırmak ve dijital dönüşüm nedeniyle alınan çeşitli kararlar olduğunu belirtiyor. IDC Türkiye'den kıdemli araştırma analisti Yesim Arac Öztürk de döviz kurundaki dezavantaja rağmen şirketlerin 3. platform teknolojileri ve yenilikçi yatırımlara devam etmesinin beklendiğini ifade ediyor. Bulut yaklaşımının popülerleşmesiyle bulut tabanlı EAS çözümlerine olan talebin her geçen gün büyüyeceğini de ekliyor.

IDC araştırmasında öne çıkan veriler

  • Üretim sektöründe sürekli üretim (process manufacturing) alt sektörünün yüzde 6,6'lık yıllık bileşik büyüme (CAGR) beklentisiyle en güçlü büyümeyi göstermesi bekleniyor. Bunu yüzde 6,2'lik büyüme beklentisiyle perakende sektörü ve üretim sektörü kesikli üretim (discrete manufacturing) alt sektörü takip ediyor.
  • 2016 yılında, Türkiye EAS pazarının en büyük payını yüzde 54,8 ile kurumsal kaynak yönetimi (ERM) yazılımı oluşturdu ve yıl boyunca 165,26 milyon dolarlık lisans ve bakım (L&M) geliri elde etti.
  • Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yazılımı pazarın yüzde 20,4'ünü oluşturdu ve gelirleri 61,53 milyon dolar olarak gerçekleşti. CRM yazılımına yatırım yapan şirketlerin başlıca amaçları yeni müşteriler edinmek ve mevcut müşterileri korumak oldu.
  • Bu sektördeki küresel lider SAP, 2016 yılında pazardaki yüzde 42,2 pay ile Türkiye'nin en büyük EAS tedarikçisi olurken, LOGO ise yüzde 23,3'lük payıyla ikinci sırada yer aldı.
  • Microsoft yüzde 8,4 pay ile üçüncü sırada yer aldı.
  • 2016 yılında Türkiye'deki toplam EAS harcamalarının yüzde 96,2'sini ilk on üretici tarafından sağlandı.
  • Üretim şirketleri, 2016 yılında Türkiye'deki en büyük EAS harcayıcıları arasında yer aldı ve toplam pazarın yüzde 28,2'sini oluşturan 84,91 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.
  • Üretim şirketlerini, pazardaki yüzde 15.8'lik 47.57 milyon dolarlık harcamayla perakende sektör takip etti.

IDC'nin söz konusu raporu, kurumsal kaynak yönetiminden müşteri ilişkileri yönetimine, tedarik zinciri yönetiminden (SCM), iş analizine kadar farklı işlevsel piyasa harcamalarının ayrıntılı bir tahminini sunuyor. Bu araştırmada değerlendirilen EAS sağlayıcıları arasında ise SAP, LOGO ve Microsoft'un yanısıra IAS, IFS, Likom, Oracle, Nebim, Mikro, Workcube ve SOFT Bilgi İşlem Danışmanlık yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.