Melikşah Utku ile Albaraka Garaj, bankaların geleceği ve kripto para üzerine konuştuk

Melikşah Utku ile Albaraka Garaj, bankaların geleceği ve kripto para üzerine konuştuk

Albaraka Türk Katılım Bankası'nın girişim hızlandırma programı Albaraka Garaj'ı kısa süre önce sizlere duyurmuş ve girişim başvurularının başladığını paylaşmıştık. Webrazzi Online programınıza katılan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku'yu Webrazzi ofisinde ağırlayarak hem Albaraka Garaj'ı hem de bankacılığın geleceğini konuştuğumuz bir canlı yayını dün gerçekleştirdik. Canlı yayında Arda Kutsal'ın sorularını yanıtlayan Utku, hızlandırıcı programı, ve bankacılığın geleceğine dair ilginç notlar paylaştı.

İlk adımı atan girişimciler bekleniyor

Webrazzi Kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın sorularını yanıtlayan Melikşah Utku, Albaraka Garaj ile bir 'garaj' ortamı sunduklarını söyleyerek başladığı konuşmasında belli bir aşama kaydetmiş girişimcileri desteklemeye hazır olduklarını ifade etti. Girişimlere çalışma ortamı, eğitimler ve çalıştaylar, yönetim ekibiyle düzenli etkileşim, danışman ve birebir pazarlama desteği sunan Albaraka Garaj, Utku'nun paylaşımına göre bu konuda adım atan 4. banka destekli hızlandırma programı ve katılım bankaları içinse bir ilk olma özelliğini taşıyor.

50 bin TL destek

16 Haziran'da açılan web sitesiyle başvuru almaya başlayan Albaraka Garaj, salt fikir sahibi girişimci adaylarından ziyade,belli bir yol katetmiş, prototip çıkaran girişimci ekiplerinin katılımını bekleyen bir program. Ümraniye'deki Albaraka Türk Genel Müdürlüğü içinde konumlandırılan Albaraka Garaj, tahmin edebileceğiniz gibi finansal teknoloji girişimlerine önem verse de farklı kategorilerdeki girişimlerin başvurularını da bekliyor. Şimdiye kadar 150 başvuru aldıklarını paylaşan Melikşah Utku girişimlere 50 bin TL gibi finansal destek sunacaklarının da altını çiziyor.

31 Temmuz'a kadar başvuruları kabul edecek olan Albaraka Garaj, öncelikle yurt çapında ilerleyen dönemde ise MENA bölgesi için finansal teknolojilerin geliştirildiği bir merkez (Fintech Hub) olmak isityor. Bir sonraki aşamada ise daha küresel bir yapıya evrilme planı var.

Bankacılığın geleceği

Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği ve LSE (The London School of Economics) mezunu olan Utku, devletlerin ve bankaların dönüşüm konusunda ağır kurumlar olduklarından bahsetti ancak bankaların küçümsenmemesi gerektiğine de vurgu yaptı. Utku'ya göre bankalar regülasyonlar ve müşteri bilgilerinin korunması açısından yavaş davranıyor ve değişim gerçekleşmesi için bir kültür şokunun yaşanması gerekiyor. Utku günümüzdeki bankacılığın geleceğe nasıl taşınacağını ise şöyle özetledi;

Bu dönüşüm kolay olmasa da bankalar 300 yıllık bir deneyimle bu noktaya geldi. Bir çok şok atladıldı. Bazı bankalar battı ama bankacılık sistemi güçlenerek ilerledi. Bankaların çok ciddi bir sermaye kaynağı var, adapte olabiliyor veya adapte olanları satın alabiliyor. İlerde belki daha küçük bankalar göreceğiz, belli alanlarda ihtisaslaşmış şirketler. Hatta bunu çok hızlı bir şekilde yapabilirler. Bankaları çok hafife almamak lazım.

Kripto para birimleri halen tanımlanması zor bir alan

Melikşah Utku, şifrelenmiş para birimleri (bitcoin, ethereum) konusunda ise şu görüşleri paylaşı;

Para ve değer ne demek? İktisatçıların en temel tartışma konularından birisi budur. Marx, "herhangi bir ürünün içerisine konan emektir değer" diyor. Kapitalist sistem veya Batı sistemi "piyasa fiyatı neyse değer odur" der. Eksperler farklı bir şey söylerler. Alıcı için farklı, satıcı için farklı bir şey değer. Para, alım gücü, enflasyon da bu şekilde aslında tam olarak tanımlayamadığımız bir şey. Paranın arkasında kamunun durduğunu biliyoruz ama aslında büyük krizlerde bunu da başaramıyor.

Para halen adını koymakta zorlandığımız bir mefhum. Kripto para ise durumu daha da bilinmez hale getiren bir şey. Bankalar için aslında büyük bir sorun değil, kendilerini uyumlu hale getirebilir ancak devletler için daha zor bir geçiş söz konusu. Devletler bunu kontrol etmek ister. Devletler şu anda küçük gördüğü için büyük bir çatışmaya girmiyor ancak ilerleyen zamanda bu çatışmaya şahit olabiliriz.

Dilerseniz bu keyifli sohbetin tamamını aşağıda izleyebilir/dinleyebilir ve girişiminizi hızlandırmak için albarakagaraj.com'dan başvuru yapabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.