Ormanlarımızın hızla yok olduğu bir dönemden geçiyoruz. Doğal afetler, doğalmış gibi görünen afetler ve tabi ki tüketim çılgınlığı nedeniyle yılda ortalama 10 milyar ağacı kaybediyoruz. Scientific American'ın yayınladığı bir araştırmaya göre çoğu analist, küresel karbon emisyon oranındaki artışın neredeyse yüzde 15'ini "ormansızlaşmaya" bağlıyor. Bir başka deyişle küresel iklim değişikliğine doğrudan katkı sağlıyoruz. (Diğer yaptığımız şeyler dolaylı olarak sayılıyor.)
Avustralyalı bir mühendis ormansızlaşmaya karşı teknolojiyi kullanarak savaş açtı ve insanların elle yapmasının mümkün olamayacağı kadar çok oranda ağaç dikerek hasarın hafifletilmesine katkı sağlayacak bir çift insansız araç (drone) geliştirdi. NASA eski mühendisinin Oxford'da kurduğu Biocarbon Engineering adındaki oluşum, sadece iki drone'la dünyayı değiştirebileceğimize dair bir ışık yaktı ve haliyle bugüne kadar adından çokça söz ettirdi.
https://www.youtube.com/watch?v=JcJ7vLwtSIM
İki drone'dan oluşan ormanlaştırma timinin görev tanımları net. İlk drone, ağaç dikmeye elverişli arazi taraması yapıyor ve arazinin 3D haritasını çıkarıyor. Sonra belirli algoritmalarla bu arazideki en uygun ağaç dikilebilecek yerleri belirliyor. İkinci drone ise bu verileri alarak saniyede 1 atış yapabilen tohum silahı ile belirlenmiş yerlere tohum atmaya başlıyor. Bu da bir çift drone'un günde 100 bin ağaç dikebilmesi anlamına geliyor. 1 yılda 1 milyar ağaç için sadece 60 takım yeterli.
Drone kullanım alanlarının sınırının olmadığını, sadece Amazon'un kargo taşımacılığı hayallerinin bizi heyecanlandırmaması gerektiğinin harika bir örneği. Sizce daha farklı ve "faydalı" nerelerde kullanılabilir drone'lar?