Apple müzik dağıtım şirketlerine daha düşük komisyon teklifinde bulunuyor

Apple müzik dağıtım şirketlerine daha düşük komisyon teklifinde bulunuyor

Apple, müzik dağıtım şirketleriyle, online müzik yayını uygulamalarından daha az komisyon almaları için anlaşmaya gitmeye çalışıyor.

Bu ayın sonunda lisans anlaşması bitecek olan üç büyük plak şirketiyle iletişim halinde olan Apple, Apple Music ve iTunes için yeniden masaya oturuyor. Ancak kaynaklara göre önceki yıllarda Spotify ile kafa kafaya giden bu anlaşmalardan bu sene aynı verim alınmıyor gibi göründüğünü belirtiyor. Anlaşma iTunes'un da işin içine girmesiyle her ne kadar daha karışık bir hal alsa da,  iTunes'un yavaşlayan indirme oranına karşılık, Apple Music'in hızlı büyümesi iki tarafı da mutlu etmeye yetiyor.

Spotify Apple'a göre bir süre daha avantajını koruyabilir

Apple bir yandan indirim peşinde koşarken, Spotify ile aynı anlaşmayı büyük ihtimalle yakalayamacak. Ne de olsa aynı sektör de olsa iki uygulama da, kendilerine has farklı özellikleri bünyelerinde barındırıyor. Örneğin, Apple'da ücretsiz deneme süresi özelliği, Spotify'da ise dijital kayıt özelliği bulunmamakta. Ancak Spotify bu büyük çıkışını yakalamadan önce dev plak şirketlerinden biri olan Universal Music Group ile daha düşük bir fiyata anlaşmıştı. Aynı anlaşmayı Sony Music ve Warner Music ile de yapması bekleniyor.

Müzik dünyasının Spotify ve YouTube derken Apple'ın da dahil olmasıyla yaşadığı dönüşüm neyse ki kullanıcılar tarafında problem olarak hissedilmeden devam ediyor. Eğer anlaşma süreci Temmuz ayına sarkarsa, müzik yine de devam edecek. Çünkü iki tarafta karşılıklı olarak bu konuda uzatmalara gitmeye kararlı. Apple henüz bu konuda bir açıklamada bulunmadı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.