Rusça konuşulan pazarların 1 numaralı arama motoru Yandex, Türkiye pazarına 2011 yılında dikkat çeken bir giriş yaptığını hatırlayanlar olacaktır. Ayrı yıl içinde Panoramalar ve Harita uygulamalarını peşpeşe Türkçe'ye uyarlayan Rus şirket, analitik servisi Yandex.Metrica'yı da web analizinde en iyi olma iddiasıyla 2012 yılında yine bir Webrazzi konferansında tanıtmıştı. Aradan geçen 5 yılda Yandex'in Türkiye stratejisi dalgalanmalar gösterse de bugün gelinen noktada Yandex.Metrica Türkiye internet trafiğinin yaklaşık yüzde 35'ini çeken bir ürün ve Yandex'in hedefi bu oranı çok daha yukarılara çekmek.
Yandex.Metrica nedir & neler sunar?
Yandex.Metrica, şu anda dünyada 8 milyondan fazla web sitesinde kullanılan ve bağımsız kaynaklara göre dünyada en çok kullanılan 2-3 web analiz sisteminden biri. Metrica, yıllar içinde yenilenen ve daha modern bir görünüme kavuşan arayüzünün yanında çok yönlü özellikleriyle dikkate değer bir hizmet sunuyor. Sadece ziyaretçi trafik istatistiklerini vermenin ötesine geçen Metrica, artık ziyaretçi trafiğindeki eğilimleri ve kullanıcı davranışlarını analiz etmeye odaklanıyor dijital platformların iş geliştirmelerine katkı sağlamayı hedefliyor.
Örneğin Metrica ile ziyaretçiler sitedeyken hangi buton ve bağlantılara tıkladıklarını, sayfaları nereye kadar kaydırdıklarını, yaptıkları fare hareketlerini, hangi tuşlara bastıkları görülebiliyor. Web sitelerindeki dönüşümü engelleyen öğelerin tespit edilebilmesine yardımcı olan Yandex.Metrica, bu sayede ziyaretçilerin ihtiyaçlarına göre rasyonel yenilikler yapabilmenin önünü açıyor.
İki önemli özellik: Isı haritası & Webvisor
Metrica, oturumların kaydedilmesi ve form analizi için özel araçlar, tıklama ve kaydırma ısı haritaları gibi ücretsiz ve daha da önemlisi karmaşık ayarlar gerektirmeyen özellikler sunuyor. Metrica’nın en önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkan tıklama ısı haritası da ek bir araç kullanmadan kullanıcıların site üzerinde tıkladığı tüm alanları bir ısı haritası olarak görüntülüyor. Yine dikkat çeken bir özellik olan Webvisor, her bir oturumu video gibi izlemeyi mümkün kılıyor ki bu sayede e-ticaret siteleri başta olmak üzere müşterilerin online alışveriş deneyimi birebir takip edilebiliyor.
Yandex.Metrica, ziyaretçilerin sitede tıkladıkları tüm öğeleri sitenin tıklama haritasında gösterirken, tıklanacak öğeler içermeyen fakat ziyaretçilerin üzerine yanlışlıkla tıkladıkları alanları da bu haritada gösteriyor. Bu sayede sayfaların özellikle kullanıcının dikkatini çeken kısımları tespit edilebiliyor. Yandex.Metrica’nın tıklama haritası farklı görüntüleme seçenekleri sunarak aynı verilere farklı açılardan bakabilmeyi olanaklı hale getiriyor.
Sitesine Yandex.Metrica'yı ekleyen kullanıcılar, en önemli butonun sayfanın en kolay görünen yerinde olup olmadığında 'sayfa kaydırma haritaları' sayesinde emin olabiliyor. Site formlarındaki gereksiz ve dönüşümleri engelleyen alanların tespit edilmesi de Yandex.Metrica'nın çözmeye talip olduğu sorunlardan biri. Form analizi aracı ziyaretçilerin formları nasıl doldurdukları, nerede zorlandıkları ve formu hangi aşamada ve neden doldurmayı bıraktıklarını analiz ediyor.
Sınırsız ve ücretsiz kullanım hakkı
Yandex'in Metrica tarafında övündüğü konulardan biri özelleştirilebilir gerçek zamanlı raporlama yapabilmesi. Yandex.Metrica Ürün Sorumlusu Barış Mert Gezer bu özelliği şöyle anlatıyor;
"Özellikle içerik ve haber odaklı sitelerin yoğun olarak kullandığı gerçek zamanlı raporlar sayesinde, bir içeriğin ne kadar okunduğunu anlık olarak görebilmek ve ona göre sitede konumlandırmak mümkün. Yandex.Metrica’da hemen her rapora istenilen boyut ve metrikler eklenebilmektedir.
Web sitesi yöneticileri raporu tanımlı hedeflere göre filtreleyebilir, örneklem modellerini değiştirebilir veya segmentler oluşturarak kendi ihtiyaçlarına göre yeniden düzenleyebilir. Özelleştirilen raporlar daha sonra hızlı erişim için kaydedilebiliyor. Her sitenin amacı farklı olduğu için Yandex.Metrica’daki rapor taslakları da ihtiyaçlara göre kolayca düzenlenebiliyor. Kullanıcılar birden fazla siteyle ilgili genel istatistik raporlarını da kolayca hazırlayabiliyor."
Türkiye'de internet trafiğinin yaklaşık yüzde 35'i Metrica'dan geçiyor
Veri hacmi konusunda sınırsız imkan sunan Yandex.Metrica, tamamen ücretsiz hizmet sunuyor ve bu konuda herhangi bir kısıtlama getirmiyor. Barış Mert Gezer, tüm bu özellikleriyle Türkiye kaynaklı internet trafiğinin yüzde 35’e yakınının Metrica kullandığını bizimle paylaşıyor. Bu rakamın 2014’te yüzde 13’lerde olduğunu söyleyen Gezer, düzenli bir büyümeyle bugünkü seviyesine gelindiğini ve daha da ileri bir seviyeye taşımak istediklerini ekliyor.
Gezer'in paylaştığı bilgilere göre Türkiye’deki en çok trafik çeken 100 web sitesinin yüzde 30’undan fazlası Metrica kullanıyor. Türkiye'nin en büyük haber siteleri, büyük bir kamu kurumu ve çeşitli finans kuruluşları Yandex.Metrika'dan faydalanan başlıca kullanıcılar arasında. Elbette Yandex de bu hizmeti karşılıksız sunmanın karşılığında web sitelerinden ve ziyaretçilerinden elde ettiği anonim sinyallerle arama sonuçlarını iyileştiriyor ve bu da nihayetinde Yandex'in reklam gelirlerinin artmasını tetikliyor.
Şahsen Yandex'in Metrica'yı bir kaç ay önce kendi blogumun ziyaretçilerini analiz etmek için kullanmaya başladım. Sade arayüzü ve ısı haritası benim gibi bireysel bir kullanıcı için faydalı sonuçlar çıkarmamı sağladı. Daha geniş ihtiyaçlar içinse elbette Yandex.Metrica'yı biraz kurcalamak gerekiyor. Yandex.Türkiye ekibi de bu konudaki yardım taleplerini geri çevirmiyor. Hatta orta seviyedeki siteler için geçtiğimiz dönemde Yandex.Metrica tanıtım toplantıları da düzenlendiğini paylaşabilirim.
Kısacası, sitenizin trafik bilgilerinizi yeni bir gözle yorumlamak için (belki de unuttuğunuz) Yandex.Mertica'yı (yeniden) deneyebilir, diğer kanallardan elde ettiğiniz verileri de bir karşılaştırma filtresinden geçirebilirsiniz. Özellikle web analitik servisleri konusunda tecrübe sahibi okuyucularımızın yorumlarını bekliyoruz.