Android O'nun beta sürümü tüm kullanıcılara yayınlandı

Android O'nun beta sürümü tüm kullanıcılara yayınlandı

Geçtiğimiz Mart ayında duyurduğumuz ve sadece geliştiricilere özel açılan Android işletim sisteminin yeni sürümü olan Android O, dün itibariyle herkesin kullanımına sunuldu.

Bir süredir geliştiricilerin kullandığı bu özelliklerden en çok ilgi çekeni, bildirimlere geldi. Artık, uygulamaların kenarında bir nokta olarak beliren bildirimler, hangi uygulamada spesifik olarak bildirim olduğunu gösterirken bu uygulamaya bildirim varken uzun basılı tutarsanız daha detaylı olarak bildirime dair bilgi ve detaya ulaşabilirsiniz. Böylece uygulamadan ayrılmanıza gerek kalmamış olur. Uzun basma özelliğinde açılan pencereyi iOS'in uygulama pop-up'larına benzetebilirsiniz.

Otomatik tamamlama özelliği bu sürümle beraber çok daha başarılı bir şekilde ne yazdığınızı tahmin edebilir hale getirilmiş durumda. Google arama çubuğundaki başarısını burada da göstermeye başlıyor.

Ayrıca "akıllı seçim" özelliği, seçtiğiniz yazıları algılayarak bu yazılarla yapabileceğiniz ihtimalleri değiştiriyor. Örneğin bir adres seçiliyse bu akıllı seçim özelliği bunu algılıyor ve size ilk sırada Google Maps'te açma tavsiyesi sunuyor. Bir çok açıdan hayatımızı kolaylaştıracak bir özellik.

"Resim içinde resim" özelliği daha önce duyurulmuştu fakat geliştirici sürümünde yer almıyordu. Beta'da yer alan bu özellik sayesinde artık mail atarken bir şeyler izleyebilir veya Netflix'de dizi izlerken arkadaşlarınızla farklı bir uygulamadan sohbet edebilirsiniz. "Multitasking" alanında yeni bir devrim olduğunu düşünsek de yaptığımız aktiviteleri ikiye bölmesi dolayısıyla muhtemelen performansları düşürecek bir özellik. Ayrıca cihazınızın özellikleri de bu yeni özelliği rahat kullanacak kadar iyi olmalı ki takılma veya çökme yaşanmasın.

Android, bir çok uygulamanın cihazlarda yarattığı pil tüketimi ve güvenlik problemlerinin de tespit edilmesini sağlayan Vitals özelliği ile de artık bu sorunları minimuma çekebilecek.

Bir sevindiren haber ise Kotlin programlama dilinin artık Android işletim sistemi tarafından desteklenmesi oldu.

2 milyar aylık aktif cihaz duyurusunu da yapan Google, henüz kullanıcıların farklı işletim sistemi sürümlerinde takılıp kalması problemine karşı bir çözüm bulmuş değil. Eğer bu çözüm bulunur da kullanıcılar yoğun bir şekilde son sürüme geçerse işte o zaman Google için çok daha büyük başarıların ardı arkası kesilmeyecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.