Futbol ve basketbol maç biletleri için bir pazar yeri olma hedefiyle yola çıkan Yesbilet, Galin Ananiev tarafından 2015 yılında Bulgaristan’da kuruldu. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında pazar yerini geliştirmeye başlanan Yesbilet, 2017’nın Mart ayında kullanıcıyla buluştu. Toplam 10 kişilik bir ekip tarafından yönetilen Yesbilet, Avrupa'da faaliyet gösteren Viagogo ve Ticketbis (yeni adıyla StubHub) rakip olmak istiyor.
Pazar yeri kurucusu, taraftarlar arası bilet alışverişine aracılık etmenin Türk Ceza Kanunu'na göre suç olmamasına rağmen komisyonculuğun, sektör, kulüpler ve taraftarlar tarafından baskı gören bir iş kolu olduğunu söylüyor. Bu nedenle Bulgaristan’da kurulan Yesbilet, kullanıl(a)mayacak biletlerin değerlendirilmesi için oldukça başarılı bir alternatif. Benzer bilet alıverişlerinin çeşitli sosyal medya platformlarında herhangi bir güvence olmaksızın yapıldığını da ekleyelim.
Kullanıcılarına hem bilet satın alma hem de satış yapma imkanı sunan Yesbilet, oldukça basit bir çalışma mantığına sahip. Ülkemizde gerçekleşecek futbol ve basketbol müsabakalarını anasayfasında bulunduran Yesbilet, etkinliklerin hemen altına yerleştirilen "Biletini sat" ve "Satın al" seçenekleri ile kullanıcısını yönlendiriyor.
Biletlerin orijinalliğini kontrol ederek garanti altına alan Yesbilet, hem alıcı hemde satıcı konumundaki kullanıcılarını başarılı bir şekilde koruyor. Satışı gerçekleşen biletler türlerine göre müşteriye ulaştırılıyor. Passolig kartına, e-posta yoluyla veya bilet kağıt ise hızlı kargo ile gönderimlerini gerçekleştiren Yesbilet, kısa sürede 1000 üyeye ulaşmış.
İspanya ve İngiltere'ye açılmayı hedefliyor
Bugüne kadar toplam 30 bin euro ciroya ulaştığını söyleyen Yesbilet, komisyon tabanlı bir gelir modeline sahip. Pazar yeri, hem alıcı hem de satıcılardan komisyon alıyor. Alınan komisyon bedellerini daha da aşağıya çekmek için çalıştıklarını belirten Yesbilet, satıcılara yüzde 10, alıcılara ise yüzde 20 komisyon uyguluyor.
2017-2018 sezonunda yurt dışına açılmayı planlayan Yesbilet, özellikle ciddi futbol kültürlerine sahip İspanya ve İngiltere pazarlarına açılmak için yaz aylarında gerekli çalışmalara başlayacak. Yesbilet'in kullanıcı deneyimine önem veren sade ve başarılı bir internet sitesi olduğunu da belirtmem gerekir. Temelde Avrupa merkezli bir girişim olması nedeniyle para birimi olarak euro kullanan Yesbilet'in "Dil ve para birimi seçenekleri" kısmının çalışmadığını bu nedenle para birimini değiştirmeyi başarmadığımı da ekleyeyim...
Biletler için pazar yerleriyle ilgili ilginç bir not da, 2015'te Türkiye'ye açılan Ticketbis'in bir süre önce eBay tarafından 165 milyon dolara satın alınmış olması. eBay'in en hızlı büyüyen iş kolu olarak dikkat çeken StubHub, Türkiye'de Yesbilet'in en önemli rakiplerinden biri.