Grammarly, popüler yazım denetimi asistanı için 110 milyon dolar yeni yatırım aldı. General Catalyst, IVP ve Spark Capital'ın katıldığı tur, sekiz yaşındaki Grammarly'nin ilk turu olması yönüyle oldukça önemli.
Freemium modeli ile Şubat 2008'den bu yana piyasada olan Grammarly, karlı iş modeliyle, yatırımcıların dikkatini fazlasıyla çekmeyi başarmış. Grammerly'nin yapay zeka destekli yazım denetim aracını günlük 6.9 milyon aktif kullanıcısı var. Chrome, Safari ve Firefox eklentisiyle kullanılabilen Grammarly'nin, Mac uygulaması da bulunuyor. Grammarly, İngilizce yazımlarda gerçek zamanlı, sanal bir musahhih gibi çalışıyor.
Yazarlar, akademisyenler, sosyal medya kullanıcıları ve hatta genel olarak tüm internet kullanıcılarına yardımcı olan Grammarly'yi eklentileriyle kullanmaya başladığınızda Wordpress, Twitter, Gmail ve diğer sitelerde otomatikman yazım denetimi yapıyor. Bugün yalnızca İngilizce dilindeki metinlerde denetim yapan Grammarly'nin, reklam engelleyicilere benzer şekilde, hangi sitelerde çalışıp çalışmayacağına siz karar veriyorsunuz. Grammarly'nin önemli bir sorunu, açık durumdayken yazım sırasında yavaşlamalara neden olması.
Grammarly aylık 11,99 dolar olan ücretli versiyonunu kullanan üyeleri sayesinde gelir elde ediyor. Ücretsiz sürümde 150 farklı düzeltmeyi barındıran Grammarly, ücretli sürümü ile 250 önemli dilbilgisi hatasını düzeltmekle kalmıyor cümle yapısı ve kelime haznesini de denetliyor.
Konuyla ilgili TechCrunch'a açıklamada bulunan IVP ortaklarından Jules Maltz, "San Francisco'da gördüğümüz her şeyden daha hızlı büyüyor. Önümüzdeki yıllarda bunun çok daha anlamlı bir şirket olacağını düşünüyoruz" diyor.
Grammarly CEO'su Brad Hoover, Grammarly'nin yazılanları bir yapay zeka sistemi ile özel olarak anlamlandırıp, tavsiyeleri ona göre sunduğunu söylüyor. Aldıkları yatırımı hem ekibi büyütmeye hem de algoritmayı geliştirmeye harcamayı planladıklarını belirtiyor.
Ukrayna merkezli bir girişim olan Grammarly, CEO olarak atanan Hoover'ın yatırım geçmişi sayesinde işi çok daha hızlı büyütme fırsatı bulmuş ve ana ofisini San Francisco'ya taşımış.
Türkçe dilinde çalışan benzer bir uygulamaya ihtiyaç olduğunu söylemek hatalı olmaz sanırım.