Ülkemiz 80 milyona yaklaşan nüfusuyla dün olduğu gibi bugün de yeni pazar arayışındaki şirketlerin dikkatini çeken bir pazar. Türkiye'ye adım atan internet girişimlerine baktığımızda ise Polonya merkezli girişim sayısının giderek arttığını söylemek mümkün. Bu yazımızda da Türkiye'de hizmet veren Polonya merkezli girişimleri masaya yatırdık ve Türkiye pazarına dair yorumlarını aldık.
Alerabat.com: Polonya'daki deneyimi Türkiye pazarına taşıyor
İndirim kuponları sitesi Alerabat.com, 2013 yılında Polonya'da hizmet vermeye başlayan bir girişim. Türkiye'ye 2016'nın Ağustos ayında adın atan Alerabat'ın CEO'su Rafał Kopyto, Türkiye e-ticaret sektörünün Polonya'ya kıyasla çok genç olduğunu fakat sergilediği büyüme hızı ve sahip olduğu kullanıcı hareketliliği bakımından umut vadedici olduğunu paylaşıyor. Polonya'daki edindikleri tecrübeyi, kullandıkları teknolojiyi Türkiye'nin yanısıra Brezilya, Rusya ve Hindistan'da da kullanan Alerabat, toplamda 45 kişilik bir ekiple hizmet veriyor.
Türkiye'de 4'ü tam zamanlı ve 3'ü yarı zamanlı olmak üzere toplamda 7 kişinin Alerabat için çalıştığını söyleyen Türkiye Ülke Müdürü Hakan Koçyiğit, farklı pozisyonlarda arayışlarının devam ettiğini söylüyor ve Polonya'da deneyim kazanmak isteyen öğrencilerin katılabileceği Yaz Staj Programı'nı yakında duyuracaklarını da ekliyor.
Hakan Koçyiğit, bir fırsat takip aracı olarak, temel hedeflerinin kullanıcı deneyimi en üst seviyeye çıkarmaktan olduğunu paylaşıyor ve sorunu daha o çıkmadan önce bulmak ve çözmek için yeni araçlar sunacaklarını aktarıyor. Polonya-Türkiye girişimcilik ekosisteminin bir kıyaslamasını istediğimizde ise şu bilgiyi paylaşıyor;
Polonya pazarında daha fazla deneyim ve bilgi sahibi biri olarak teknik donanım ve deneyim açısından Polonya'ya kıyasla çok ama çok geride olduğumuzu söyleyebilirim. Polonyalı startup şirketleri aslında sahip oldukları esaslı yazılım geliştiricileri sayesinde küresel ölçekte bu derece başarılı ve yatırımcıları cezbeden konumdalar. Gerçekten harika bir fikrininiz olabilir. Ama bunu hayata geçirmek ve geliştirmek için donanımlı, risk alabilen akıllı insanları yanınızda tutmanız gerekiyor.
Eğer bu alanda zaten başarılar elde etmiş, güven veren isimlerin desteğini alıyorsanız kaliteli işler çıkartacak yol arkadaşları bulmanız kolaylaşır. Ancak aksi durumda işler başlangıçtaki motivasyonunuzu sekteye uğratacak derecede zorlaşabilir. Polonya bu konuda bizden kesinlikle daha zengin. Bu durumun startup’ların sadece kendi iç yapılanmalarında değil, hizmet ve destek aldıkları diğer şirketlerde de olunduğunu hesaba katarsak ekosistemdeki tüm oyuncuların birbirlerine değer kattığını ve bunun fark yaratan unsurların başında geldiğini söyleyebiliriz.
Picodi.com: Türkiye'nin e-ticaret potansiyeli dikkat çekici
Bir başka indirim kuponu sitesi olan Picodi.com (eski adıyla International Coupons) ise Türkiye pazarına 2013 yılında giriş yapan Polonya merkezli girişimlerden biri. Picodi CEO'su Szymon Dobosz, Türkiye'de hızla büyüyen e-pazarlama sektörüne işaret ediyor ve alışveriş sırasında tasarruf etmek için kullanışlı bir platforma ihtiyaç duyan çok sayıda potansiyel müşterinin olduğunu söylüyor. Ülkemizde 5 tam zamanlı çalışanın Picodi için çalıştığını aktaran Dobosz, 31 ülkede hizmet verdiklerini de ekliyor.
Szymon Dobosz, Türkiye pazarının söz konusu dikeydeki potansiyeline ise şu sözlerle vurgu yapıyor;
Türkiye pazarı Picodi'nin en büyük pazarlarından biri ve çok hızlı büyüyor. Bu alanda en büyük siteyiz ve hedefimiz daha fazla insanı ikna ederek onları akıllı alışveriş yapan müşteriler haline getirmek. Türkiye’de e-ticaret beklediğimizden de hızlı büyüyor. Aslında bu yüzden oldukça şaşkınız. Her yeni markete adım attığımızda pazarı değerlendirerek giriş yapıyoruz, Türkiye'ye için inancımız tamdı, zaten sitemizin başarısı haklı olduğumuzu gösteriyor.
Zencommerce.com: Her ay 400 şirketi e-ticarete taşımak istiyor
Hazır e-ticaret platformu Zencommerce.com, Polonya merkezli Dreamcommerce'in Türkiye pazarındaki markası. Türkiye pazarına girmek için Eylül 2015'te bir işe alım süreci başlatan şirket, 1 Mart 2016'da Türkiye'de hizmet vermeye başlamış ki biz Zencommerce'i ilk olarak Eylül 2016'da sizlere tanıtmıştık.
Zencommerce POL Satış & Pazarlama Yöneticisi Tomasz Tybon, Türkiye piyasasına girme kararının hem belli bir amaç ile alınan aksiyonu temsil ettiği hem de biraz da tesadüf eseri olduğunu paylaşıyor ve şunları söylüyor;
Türkiye'nin önde gelen sunucu (hosting) firmalarından biriyle anlaşma yaptık ancak anlaşmanın uygulamaya geçmesi başarısız oldu. Bu nedenle piyasaya sürülmeye hazır olan ancak sıfır müşterisi bulunan bir ürünle kaldık. Ben de Türkiye'de neden bir firma kurmuyoruz diye düşündüm. Bu dönemde Hindistan pazarına gireli bir yıl olmuştu ve Türkiye'ye adım atmak risk ve eğlencesi olmayan çok büyük bir çaba gerektirmeyecekti. Yine de Türkiye büyüme haritamız üzerinde yer aldığı için süreci hızlandırdık.
Tomasz Tybon bir yandan da verilere dayanarak şu rasyonel açıklamayı yapıyor;
Türkiye e-ticaret pazarı 2015'te 25 milyar TL hacme ulaştı. Ayrıca hızlı büyüme ve uzun dönem beklentileri karşılamak için Türk e-ticaret piyasası tüm dinamiklere sahip. 55 milyondan fazla insanın internet bağlantısı var ve nüfusun yüzde 96'sı akıllı telefon kullanıyor. 2016'da 30 milyar TL hacmi geçen sektör için 2017-2021 büyüme beklentisi ise yüzde 13,4. Tüm gerekli altyapı ve tüketici özellikleri sayesinde Türk e-ticaret piyasası sürekli büyüme vaat ediyor.
Şu anda tam zamanlı 7 kişi istihdam eden Zencommerce'in Türkiye Ülke Müdürü Emre Gülas, hedeflerinin "her ay 400 müşteri kazanmak" olduğunu söylüyor ve Türkiye piyasasına yakın olan dış pazarlarda yüksek büyük tecrübeler elde ettiklerini ve bunu yerel bir ekiple kullanmak istediklerini aktarıyor. Türkiye bu dikeydeki çok büyük potansiyelini ortaya çıkarmak istediklerini söyleyen Emre Gülas, Türkiye'de girişimcilerin gösterdiği atikliğin şaşırtıcı olduğunu ve hızlı aksiyon alabildiklerini de ekliyor.
Eodev.com: Brainly, Türkiye'deki öğrencileri bir araya getiriyor
Ödev paylaşımlarına dönük bir sosyal ağ olan Eodev.com, Polonya merkezli Brainly.com'un bir iştiraki. 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren Türkiye'deki öğrencilerin ilgisine yanıt veren Eodev.com, ülkemizde 2 tam zamanlı bir de yarı zamanlı çalışan istihdam ediyor. Türkiye'nin yanısıra Fransa, Endonezya, Hindistan, Filipinler, Malezya pazarlarından da sorumlu yönetici olan Meriç Balak, Brainly'nin Türkiye'deki genç nüfusa ve kişi başına eğitim harcamalarına dikkat çekiyor.
Türkiye'nin eğitim alanında yatırım yapılması gereken cazip ülkelerden biri olduğunu söyleyen Balak, internet kullanıcı sayısının yıllık artışına ve eğitimin klasik formdan dijital forma geçişine vurgu yapıyor ve Türkiye’nin en iyi üniversitelerinde okuyan 50’den fazla üniversite öğrencisinden oluşan bir mentor takımına sahip olduklarını paylaşıyor.
Meriç Balak, şu anda Türkiye pazarında 6,7 milyon kullanıcıya sahip olduklarını ve kısa vadeli hedeflerinin bu yıl sonunda 8,6 milyon tekil kullanıcıya ulaşmak olduğunu söylüyor. 2018'de 10 milyon kullanıcı hedefini geçmek istediklerini söyleyen Balak, Türkiye ekosistemi hakkında da şu yorumu yapıyor;
Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin son yıllarda daha çok ilgi ve destek görmesine rağmen hakettiği konumda olduğunu söyleyemeyeceğim. Bunun en temel sebepleri arasında fikir, para ve network gibi girişimciliğin en temel parametrelerinin tam anlamıyla kavranılamamasını görmekteyim. Elbette bunlardan en önemlisi fikirler. Türkiye’de üretilen özgün fikirlerin uzun vadeli planları arasında global açılma fikri daha çok yer tutmaya başladığında, İstanbul’dan bir 'unicorn' çıkmaması için bir sebep göremiyorum.
Doktortakvimi.com: DocPlanner'ın Türkiye'deki silahı
Polonya'nın ve Avrupa'nın önemli girişimlerden biri olan DocPlanner, 2014 yılında DoktorTakvimi.com'u (eski adı Eniyihekim.com) satın alarak Türkiye pazarına girmişti. Doktortakvimi.com CEO'su Cem Yücelten, Türkiye'nin DocPlanner için oldukça önemli bir pazar olduğunu söylüyor ve DoktorTakvimi.com birleşmesinden sonra DocPlanner’ın üye sağlık profesyoneli ve kullanıcı ziyareti rakamlarında oldukça ciddi bir artış sağlandığını paylaşıyor.
Türkiye'nin sağlık sektöründe oldukça güçlü olduğunu ifade eden Yücelten, daha önce devlet hastanelerine randevu veren vebaşarılı bir hizmet olan MHRS sisteminin internetten muayene randevu almaya alışmak konusunda faydalı olduğunu söylüyor ve bu sistemi özel muayeneler için kurduklarını ekliyor.
DoktorTakvimi.com şu anda çağrı merkezi ekibi dahil olmak üzere 70 kişilik bir ekiple hizmet veriyor. DocPlanner'ın hizmet verdiği tüm ülkelerdeki toplam çalışan sayısı ise 300'ü buluyor. Cem Yücelten, DocPlanner'ın Türkiye'de aylık ziyaretçi trafiğini 4.5 milyonun üzerine çıkarmak olduğunu paylaşıyor ve ekliyor;
Türkiye’de sağlık araştırması yapan hemen hemen herkes DoktorTakvimi’ni bir noktada mutlaka ziyaret ediyor, biz bu ziyaret sıklığını geliştirmeye odaklanmış durumdayız. Bu büyüme DocPlanner'ın için büyümesi için de önem arzediyor.
Görsel Kaynak: Depositphotos