Finans dışında da yaygınlıkla kullanılsa da blockchain teknolojisini öncelikle bankalar keşfetmek istiyor. Finans endüstrisinde kapsamlı bir dönüşüm yapması beklenen teknolojiye Türkiye'de bankalardan Borsa'ya yoğun bir ilgi olduğunu biliyoruz. Resmileşen yeni ve uluslararası bir iş birliği ise bugün Akbank'tan geldi. Finans alanında önde gelen blockchain girişimlerinden Ripple'ın blockchain ağında dahil olan Akbank, blockchain teknolojisini uluslararası para transferi işlemlerinde kullanacak.
2012'de kurulan ve bugüne kadar 100 milyon dolar yatırım alan Ripple tarafından yapılan açıklamaya göre, Akbank ile birlikteMUFG, BBVA, SEB, Axis Bank, YES BANK, SBI Remit, Cambridge Global Payments, Star One Credit Union ve eZforex.com girişimin blockchain ağına katılan yeni kurum ve kuruluşlar oldu. İş ortaklarının çoğunun Akbank gibi sınır ötesi ödemeler için Ripple ile çalıştığını söylüyor girişim. Bu zaten Ripple'ın uzmanlık alanı.
İlk işlemler Almanya'da denenecek
Akbank'ın paylaştığı açıklamada, şirketin iş birliğini Almanya’da faaliyet gösteren iştiraki Akbank AG üzerinden yürüttüğü belirtiliyor. Akbank AG'nin tüzel ödemeler kapsamında pilot çalışma başlattığı ve ilk işlemlerin Mayıs ayında hayata geçirilmesi beklendiği de notlar arasında. Akbank’ın blockchain tabanlı yeni ürününün geleneksel yöntemlere göre hızlı ve esnek yapısı, uygulanacak masraf ve döviz kurlarını önceden sunabilmesi, muhabir banka masraflarını azaltması, ödemenin takip edilebilir olması ve 7/24 hizmet sunma gibi avantajları var.
Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Ulutaş, “Tüm dünyada yeni kullanım alanları oluşmaya başlayan blockchain teknolojisini yurtdışı para transferlerinde kullanma konusunda önemli bir adım atan Türkiye’deki ilk banka olmaktan heyecan ve mutluluk duyuyoruz” diyor ve ekliyor: “Günümüzde finans sektörü başta olmak üzere birçok farklı alanda devrim niteliğinde çözümler sunan Blockchain teknolojisiyle müşterilerimize yenilikçi dijital ürünler sunmaya devam edeceğiz. Teknolojinin geldiği bu yeni aşamanın, hız ve şeffaflığı artırırken, aynı zamanda maliyetleri de düşürerek finans sektöründe para transferi dahil birçok alanda yeni bir dönem açacağını düşünüyoruz.”