Almanya'da kömür madeni dev bir bataryaya dönüşüyor

Almanya'da kömür madeni dev bir bataryaya dönüşüyor

Almanya'da bir kömür madeni, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjiyi depolamak için dev bir bataryaya dönüştürülüyor. 1974 yılından bu yana Alman sanayiine kömür sağlayan Prosper-Haniel kömür madeni, yakında 200 megawatt'lık bir hidroelektrik rezervine dönüştürülecek. Yaklaşık 610 m derinde bulunan kömür madeni, dönüşüm işlemi tamamlandığında 400 bin konut için elektrik sağlayabilecek devasa bir pil olarak hizmet vermeye başlayacak. Maden ise 2018 yılında tamamen kapanacak. Bu, Almanya gibi yenilenebilir kaynaklardan yüksek miktarda enerji üreten bir ülke için de oldukça büyük bir yedekleme.

Bu dev pil, yukarıdaki görselden de inceleyebileceğiniz gibi iki odacık arasında "su pompalayarak" enerjiyi depoluyor. Alt ve üst odalar türbinli borular aracılığıyla birbirine bağlanıyor. Yüksek enerji talebinin olduğu dönemlerde, su üst hazneden türbinli borular aracılığıyla alt hazneye taşınarak elektrik üretiliyor. Talep azaldığında ise şebekedeki düşük miktardaki enerji kullanılarak yine türbinli pompalar yardımıyla su, üst hazneye tekrar dolduruluyor. Bu gibi tesisler, enerjiyi daha büyük bir güç sisteminde dengeleyerek yüzde 80'e varan yüksek verimlilikle çalışabiliyorlar.

Maden işçileri için yeni istihdam fırsatı

Bloomberg'in haberinde de belirtildiği gibi bu enerji depolama tesisleri sadece yenilenebilir enerji tesislerinden elde edilen enerjiyi depolamak için yer sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yeni istihdam da sağlıyor. Önümüzdeki yıl bu kömür madeninin kapanması nedeniyle işinden olacak birçok kişiye yeni istihdam yaratılarak, onlar tekrar ekonomiye kazandırılmış oluyor. (Bu konuyu yakından ilgilendiren bir soruyu detaylı bir şekilde daha önce ele almıştık.)

Şu günlerde herkesin aklını meşgul eden sorulardan biri de "Gelecekte geleneksel işlerde çalışan kişilere ne olacak?"... Soru, böyle örneklerle farklı bir boyut kazanıyor. Bu tip bir tesisin yapımı sırasında kömür madeni çalışanlarından bu işi isteyenler için iyi bir eğitim programı hazırlanarak, yeni işlerine uyum sağlamaları kolaylıkla mümkün kılınabilir. Böylece iki taraflı kazanç sağlanmış olur.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.