Mercedes-Benz, 2020'de otonom araç paylaşım hizmetiyle geliyor

Mercedes-Benz, 2020'de otonom araç paylaşım hizmetiyle geliyor

Otomobil sahipliğinin ve sürücülüğün azalacağı yıllara doğru ilerlerken piyasa iyice kızışıyor. Tesla gibi markaların otonom araçları ve Uber gibi firmaların araç paylaşım hizmetleri, geleceğin en gözde hizmetleri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu yarışa dahil olmayan markalar kaybetmeye mahkum olacaklarını bildiği için hızla yarışa dahil olmaya çalışıyorlar. Son oyuncu dünyanın en büyük üreticilerinden olan Mercedes-Benz oldu.

Mercedes-Benz, Bosch ile yaptığı işbirliği ile 3 yıl içerisinde otonom taksi servisini hizmete almayı hedefliyor. Bu sayede daha güvenli ve daha temiz bir ulaşım sistemine katkıda bulanacaklar. Hedefledikleri gibi 2020 yılında bu hizmeti son kullanıcıya ulaştırabilirlerse, rakiplerinden en az 1 yıl önce bu alana giriş yapmış olmanın faydasını görecekler.

Ford, BMW, GM ve Google'ın Waymo şirketleri en erken 2021 yılında çalışmalarını tamamlayabilecekler ve otonom taksi hizmetlerini yayına alabilecekler. Uber ise şimdiden Pittsburgh'da otonom taksi hizmetinin testlerini yapıyor. En büyük faydayı Uber'in göreceğinden şüphe yok. İlk aşamada bütün sürücüsüz taksiler, bir insan kontrolünde olacak ve bu kişi ihtiyaç duyulduğu zaman kontrolü ele alabilecek.

Hayat Kurtaran Teknoloji

Araştırmalar, tüm araç kazalarının neredeyse %97'sinin insan hataları dolayısıyla meydana geldiğini gösteriyor.  Teorik olarak "insan" olgusunu bu denklemden çıkararak, bu kazaların büyük ölçüde azaltılması sağlanabilir. Şu anda Tesla'nın sürücüsüz araç teknolojisi veya Uber'in sürücüsüz taksi teknolojileri üzerinde oldukça büyük bir baskı var. Bu baskı, olası kazaların sorumluları üzerine yoğunlaşıyor ve bu şirketler bunları aşabilmek için çalışmalar yapıyor.

Bildiğiniz gibi otonom araçların tek faydası binlerce kişinin hayatını kurtarmak olmayacak. Hayat kurtarmanın yanısıra elektrikle çalıştıkları için hem fosil yakıt tüketimini azaltmış olacak hem de çevre kirliliğini ciddi bir oranda azaltabilecek. Günümüzdeki hava kirliliğinin neredeyse 3'te 1'inin araçların egzozlarından çıkan gazlardan meydana geldiğini düşünecek olursak oldukça büyük bir hasarın önüne geçeceğini söyleyebiliriz. Sürücüsüz araçların bir diğer faydası da paylaşım ekonomisinin de büyümesiyle beraber otomobil sahipliğinin azalması ve trafiğin önüne geçmek olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.