Facebook f8 geliştirici konferansından beklenenler

Facebook f8 geliştirici konferansından beklenenler

Facebook f8 geliştirici konferansını ilk kez 2007'de düzenlemişti. Aradan geçen on yılda Facebook çok değişti; haliyle f8 konferanslarının anlam ve önemi de... Son dönemde sahte haberlerden politik kutuplaşmaya, canlı yayın videolarında şiddet ve cinayet yayınlarının paylaşılmasına kadar hayati önem taşıyan başlıklarla anılan Facebook, f8'de şüphesiz bu konuları gündeme getirecek.

Facebook'un ürün ve servisleriyle ilgili yapacağı güncellemeler arasında bu yıl dikkate değer beklentilerse şu şekilde sıralanıyor:

Görsel öncelikli Facebook 

Facebook'un son dönemde getirdiği Snapchat klonu yeniliklerin tümü kamera öncelikli. Kullanıcıların daha fazla görsel ve video paylaşmasını sağlayan Facebook, Kamera Efektleri Platformu başlığıyla bir panel düzenliyor f8 programına göre. Geliştiricilere yönelik bu platformun, halihazırda Stories'de kullanılan filtreler ve diğer görsel efektleri yaygınlaştıracak gibi görünüyor.

Places Graph

Facebook f8 programında konum veritabanını geliştiricilere açacağının sinyalini veriyor. Geliştiriciler, görünüşe göre, Facebook, Instagram ve Messenger'da kullanılan 140 milyondan fazla mekana ait konum verilerini kullanarak uygulama geliştirebilecekler.

Grup chatbot'ları 

TechCrunch'ın sızdırdığı habere göre, Facebook Messenger için grup chatbot'larını f8'de duyuracak. Grup sohbetlerine özel chatbot'lar geliştirilmesini sağlayacak yeni bir API yayınlaması beklenen Facebook, chatbot'ları gruplara açacak. Örneğin bir futbol müsabasıyla ilgili yapılan bir grup sohbetine ilgili chatbot eklenince, chatbot maç skorlarını otomatikman grupla paylaşacak.

Sanal Gerçeklik (VR)

Facebook f8 konferansında VR'a ayrılmış toplam sekiz adet panel bulunuyor. VR alanına ilgiliyseniz Facebook sizin ilk adresiniz olmak istiyor; diğer taraftan şirketin yeni bir VR başlığı tanıtacağına yönelik söylentiler de var.

Artırılmış Gerçeklik

"Akıllı telefon kamerası artırılmış gerçekliği ana akım hale getirecek" beklentisi yalnızca Facebook değil, Apple gibi donanım sağlayıcılar için de geçerli. USA Today'in haberine göre Facebook işin donanım tarafıyla da ilgileniyor ve f8'in ikinci gününde artırılmış gerçeklik deneyimlerini bir adım ileri taşıyacak füturistik cihazlarını sergilemeye hazırlanıyor. Cihazların Facebook'un  eski DARPA direktörü ve Google yöneticisi Regina Dugan tarafından yönetilen gizli araştırma birimi Building 8 imzalı olduğu duyumlar arasında.

Facebook at Work

Slak rakibi iş iletişimi platformunun ücretli versiyonu Workplace Standard, f8'de tanıtılabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.