Teknoloji devleri Hindistan'ın Amazon'u Flipkart'a 1,4 milyar dolar yatırım yaptı

Teknoloji devleri Hindistan'ın Amazon'u Flipkart'a 1,4 milyar dolar yatırım yaptı

Hindistan'ın Amazon'u olarak tanımlayabileceğimiz Flipkart.com, aralarında Tencent, eBay ve Microsoft'un da çok önemli yatırımcılarından 1,4 milyar dolar yatırım aldığını açıkladı.

Dünyanın en önemli teknoloji devlerini bir araya getiren Flipkart, 2015 Temmuz'unda 15 milyar dolar değerlemeden yatırım almıştı ama şimdiki yatırım sonrası değerlemesi 11,6 milyar dolar. Mevcut yatırımcıların da (Tiger Global, Naspers, Accel ve DST Global) katıldığı bu yatırım turu, Hindistanlı girişimin aldığı toplam yatırım tutarı ise 4,65 milyar dolara yükseltmiş oldu.

eBay Hindistan artık Flipkart'ın

Bu yatırım finansal bir desteğin ötesinde Flipkart'ın eBay India'nın yönetimini eline alması açısından da önem taşıyor. Flipkart, Hindistan'ın ikinci büyük e-ticaret sitesi olduğu söylenen eBay India'yı bağımsız olarak yönetmeye devam edecek. Diğer yandan eBay'in Flipkart'ın yerli rakibi Snapdeal'da da küçük bir hissesi bulunuyor.

Flipkart'ın kurucuları aldıkları yatırımdan duydukları memnuniyeti dile getiriyor.

Son dönemde Flipkart'ın 1 milyar dolarlık bir yatırım alacağı yönünde dedikodular gelmişti ama açıklanan rakam bu duyumları da geride bırakmış oldu. Snapdeal ile Flipkart'ın birleşeceği yönündeki yorumlar da havada kaldı. Bu yatırım hem Tencent'in hem de Microsoft'un Hindistan'daki en büyük yatırımları olması açısından da önemli. Microsoft'un Hindistan asıllı CEO'su Satya Nadella, geçtiğimiz Şubat ayında anavatanına gitmişti ve bu yatırımı hakkında da görüşmeler yaptığı tahmin ediliyor.

Hindistan'ın 4 atlısı: Flipkart, Snapdeal, Alibaba, Amazon

Neticede Flipkart bu yatırımla Snapdeal'ın karşısında kendini iyi bir konuma çekmiş oldu ancak rekabetin bittiği söylenemez. Amazon'un Hindistan'daki yerel operasyonlara 5 milyar dolar, Alibaba'nın da Hindistan'ın en büyük e-ödeme şirketi Paytm'e 177 milyon dolar yatırım yaptığını unutmamak gerek. Hindistan'ın internet nüfusunun 2017 Haziran'ında 450 milyon civarına ulaşması, e-ticaret pazar hacmininse 2020'de 48 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Dolayısıyla Amazon, Alibaba ve Flipkart üçlüsünün ciddi bir ticari mücadele içinde olacağını söyleyebiliriz.

Son olarak hatırlatmak gerekirse Temmuz 2016'da Global Fashion Group, Jabong adlı e-ticaret sitesini Flipkart’a 70 milyon dolara satarak bayrağı teslim etmişti. Bu yılın Ocak ayında ise Flipkart'ın CEO'su Tiger Global'ın eski bir üst düzey yöneticisi olan Kalyan Krishnamurthy olmuştu. Bakalım bundan sonraki süreçte Flipkart'ın Amazon ve Alibaba ile rekabeti neler getirecek...

Aşağıda Flipkart'ın aldığı yatırımları ve satın almaları gösteren infografikleri görebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.