Voyage, normal araçları sürücüsüz otomobile çevirip kendi taksi çağırma servisini kuracak

Voyage, normal araçları sürücüsüz otomobile çevirip kendi taksi çağırma servisini kuracak

General Motors, Ford, Mercedes, Volvo, Uber, Tencent ve daha birçok önemli şirket sürücüsüz otomobil geliştirmek için son sürat çalışıyor. Fakat bir ihtimal daha var ki o da mevcut araçlara otonom sürüş yetenekleri kazandırmak. Udacity'ten ayrılarak kurulan Voyage adlı girişimin amacı da tam olarak bu.

Voyage.auto, Udacity Başkan Yardımcısı Oliver Cameron öncülüğünde kurulan bir yeni bir şirket. Hedefi mevcut araçlara otonom sürüş özellikleri kazandırmak ve kendi taksi filosunu kurmak. Yani sıfırdan araç geliştirmek yerine, piyasadaki araçları elektronik/yazılım güncellemeleriyle yenilemek ve bu araçları taksi çağırma uygulamasıyla kullanarak sürekli gelir akışı sağlamak istiyor.

Voyage, bu hedefini gerçekleştirmek için 2020 gibi uzun bir vade de vermiyor. Yolcularla test yapabilmek için izin aldığı belirtilen Voyage'ın önümüzdeki bir kaç ay içinde testlere başlayacağı söyleniyor. Sıradışı girişim başarılı olursa aynı zamanda sürücü olan yolcular sesli komutlarla gitmek istediği yere gidebilecek, araçtaki müzik sistemini kullanabilecek.

Voyage & Udacity ilişkisi

Bu hedeflerin gerçekçiliğini tartmak için Udacity ismine parantez açmakta fayda var. Çevrimiçi bir eğitim platformu olan Udacity'nin kurucularından biri olan Sebastian Thrun, Google'da sürücüsüz otomobilin ve Google X'in babası olarak bilinen bir isim. Dolayısıyla Udacity de yapay zeka, veri analitiği, sürücüsüz araç teknolojileri gibi yeni nesil eğitim programları sunan bir girişim olarak büyüyegeldi. Otonom teknolojiler konusundaki Nanodegree programına bugüne kadar 6600 öğrenci alan Udacity, bu kişileri 24 partner şirkette işe yerleştirmek gibi misyon da üstlenmişti. Yani Voyage otonom teknolojilerin öğretildiği bir merkezden çıkıyor ama Sebastian Thrun, Voyage'ın kendi başına ilerleyen bir girişim olacağının da garantisini veriyor. Bir yandan da bu çıkışın Udacity eğitim programının bir başarısı olarak yorumluyor.

Voyage'ın hedeflediği işte başarılı olması durumunda küresel çapta otonom araçların daha hızlı yayılacağını söylemek mümkün ki Google da Waymo ile araç üretimine girmekten ziyade otonom yazılım üretiminde kalacağını açıklamıştı. Keza kısa süre önce Intel'in otonom sürüş girişimi MobilEye’ı 15.3 milyar dolara satın alması ve Ford'un Google ve Uber’den ayrılan isimlerle kurduğu Argo AI’a 1 milyar dolar yatırım yapması bu alandaki potansiyelin en açık göstergeleriydi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.