Uber'in Asyalı rakibi Grab, Kudo satın almasıyla ödeme sistemini güçlendirecek

Uber'in Asyalı rakibi Grab, Kudo satın almasıyla ödeme sistemini güçlendirecek

Uber'in Güneydoğu Asya'daki rakibi Grab Taxi, yaptığı yeni satın almayla kendi ödeme altyapısını büyütmek istiyor ve bu ekonomiden daha fazla pay alabilmenin yollarını zorluyor.

Grab'in satın aldığı girişim, interneti ve kredi/banka kartı olmayanların kiosklar aracılığıyla internetten alışveriş yapmasını sağlayan Kudo adlı bir girişim. Endonezyalı girişim daha önce GREE Ventures, 500 Startups and East Ventures gibi yatırımcılardan yatırım almış ve Endonezya'nın 500 kasabasında 400 bin noktada satış yapıyor. Taraflar satın alma tutarı hakkında bir bilgi paylaşmıyor ama kaynaklar Grab'in ilk olarak Şubat ayında sızdırılan bu anlaşmayı 100 milyon doların çok altında bir bedelle kapattığını söylüyor.

GrabPay'i Kudo ile güçlendirecek

Eylül 2016'da 3 milyar dolar değerlemeli yatırım alan Grab, 2013'te Youche adlı bir yolculuk paylaşım uygulamasını satın alarak atılım yapmıştı ama Kudo, Grab'in ödeme tarafındaki stratejilerini güçlendirecek bir girişim. Zira daha önce GrabPay adlı ödeme sistemi üzerinde çalıştığını açıklayan girişim Hindistan'da bir Ar-Ge merkezi açacağından ve 700 milyon dolarlık bir yatırım programından bahsedilmişti. Kudo satın alması da Grab'e Güneydoğu Asya'da ödeme sistemi altyapısı açısından güç katacak bir girişim. Grab, hem ödeme teknolojisini ilerletmek hem de direkt ödeme almak konusunda istekli görünüyor ki bu hedefin gayet mantıklı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü 2015'te 2,5 milyar dolar olarak öngörülen Güneydoğu Asya araç çağırma pazarının 2025'te 13,1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Grab de mevcut gücünü koruyarak gelecekte de bu pastadan en büyük payı almak istiyor.

Grab tarafından yapılan açıklamaya göre Kudo ekibi tamamen Grab'e katılacak ve Kudo platformu Grab'in mevcut ödeme altyapısına entegre edilecek. Grab, Kudo'nun Endonezya'daki büyümesini desteklemenin yanında Kudo da GrabPay'e daha fazla müşteri kazandıracak. Diğer yandan Euronet'in eski EMEA & Asya Direktörü Jason Thompson, GrapPay'in yeni yöneticisi olarak atandı ki bu da Grab'in bu işe özel önem verdiğinin bir diğer göstergesi.

Asya'nın 'unicorn'larından biri olan Grabtaxi, Aralık 2016'da Honda'dan yatırım alarak motosiklet yolculuklarına hız kazandıracağını göstermişti. Grab'in arkasında SofBank ve Tokyo Century gibi önemli yatırımcılar olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.