Chad Rigetti tarafından 2013 yılında kurulan Rigetti Computing, Andreessen Horowitz ve Vy Capital liderliğinde 64 milyon dolar yatırım aldı.
Özetleyecek olursam, Rigetti Computing kuantum bilişim alanında faaliyet gösteren bir teknoloji girişimi. Yapay zeka ve bilişimsel kimya çalışmaları için bulut tabanlı bir kuantum bilişim platformu inşa ediyor. Kısa süre önce kapalı beta testlerine açtığı platformunda klasik model ile kuantum bilişim modelini bir arada kullanarak hibrid bir platform sunuyor ve bu sayede geleceğin bilişim ihtiyaçlarını şimdiden karşılamayı hedefliyor.
Yeni yatırım turu konusunda açıklama yapan girişim Seri A turunda Andreessen Horowitz öncülüğünde 24 milyon dolar, Seri Byatırım turunda ise Vy Capital liderliğinde 40 milyon dolar yatırım aldığını açıklıyor ki Andreessen Horowitz Seri B turunda da Vy Capital'i hemen arkasından takip etmiş. Bu yatırımlar sonrasında Andreessen Horowitz'ten Vijay Pande Rigetti Computing'in yönetim kuruluna katılırken Y Combinator'dan Continuity Fund, Data Collective, FF Science, AME Cloud Ventures, Morado Ventures, ve WTI gibi yatırımcılar da Rigetti Computing'in yatırımcı olarak desteklemiş.
Seri A'da Sutter Hill Ventures, Susa Ventures, Streamlined Ventures, Lux Capital ve Bloomberg Beta gibi kurumsal yatırımcıları da arkasına alan girişim, bugüne kadar aldığı yatırım tutarını 69,2 milyon dolara çıkarmış. Bu noktada hemen bir parantez açıp Felicis Ventures, Webrazzi'nin kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal ile İninal'ın kurucusu Bülent Tekmen'in de Rigetti Computing'e erken aşamada yatırım yaptığı bilgisini paylaşabilirim.
Kuantum bilişimin etkisi muazzam olacak
Chad Rigetti, kuantum bilişimin (kuantum bilgisayarların) şimdiye kadar çözülemeyen sorunları çözmemize yardımcı olacağını söylüyor ve bunun yeni nesil gelişmiş bilişim teknolojisi olduğunu hatırlatıyor. İnsanlık için muazzam ölçüde olumlu etkileri olacağını da ekliyor.
Yeni yatırım turuna ilişkin olarak iş geliştirme ve mühendislik ekiplerini genişleteceklerini söyleyen Rigetti, kuantum entegre devrelerinin geliştirilmesi ve üretimi konusunda harcama yapacaklarını da paylaşıyor. Hali hazırda Rigetti Computing için bilgisayar bilimleri, kimya ve fizik gibi farklı disiplinlerden uzmanlar çalışıyor.
Hatırlatmak gerekirse Google ve IBM gibi önemli teknoloji şirketleri kuantum bilgisayarlar konusunda çalışmalarını sürdürüyor. 2015 yılı sonunda Google ve NASA, kuantum bilgisayarların normal bilgisayarlardan 100 milyon kat daha hızlı çalıştığını ispatlamıştı. Bu ay başında da ticari kuantum bilişim platformunu duyuran IBM'in IBM Q adını verdiği platformu IBM Cloud üzerinden sunmaya başladığını duyurmuştuk.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap