B2B e-ticaret sitelerine kayıt teşviği yüzde 80'e yükseltildi

B2B e-ticaret sitelerine kayıt teşviği yüzde 80'e yükseltildi

Türkiye'de e-ticaret hacminin artıracak çalışmaları ilgiyle karşılıyoruz ve bugün T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin önderliğinde önemli bir protokole imza atıldı. Yeni düzenlemeyle B2B e-ticaret sitelerine kayıt teşviği yüzde 80'e yükseltildi.

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve 3 e-ticaret platformunun katılımıyla imzalanan yeni tebliğ, B2B sitelerine kayıt olurken ödenen ücreti 1/5'ine düşürüyor. Yani yurtdışına satış yapan şirketler, ilk kayıt ücretinin sadece yüzde 20'sini ödeyerek B2B sitelerine kayıt olabilecek. Yüzde 80'lik kısım ise ilgili kurumlar tarafından karşılanacak.

Aslında bu alanda varolan* bir teşvik mekanizması vardı ve KOBİ'lere yüzde 70 oranında avantaj sağlıyordu. Fakat eski düzenlemede şirketlerin söz konusu ücretin tamamını ödemesi ve geri ödeme almayı beklemesi gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle hem bu süreç atlatıldı hem de destek oranı yüzde 80'e yükseltildi. T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin konuya dair açıklaması ise şu şekilde;

Alibaba Türkiye'den e-ihracatı artırmak istiyor

Diğer yandan B2B satış deyince elbette akla ilk gelen platform Alibaba.com'un Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat'tan konuyla ilgili görüş almanın faydalı olduğunu düşündük. Cüneyt Erpolat, söz konusu tebliğin sevindirici olduğunu söylerken bu düzenlemeye dair iki temel beklentileri olduğunu paylaştı;

T.C. Ekonomi Bakanlığı önderliğindeki bu yeni düzenleme Türkiye'den yurtdışına ihracat yapmak isteyenler için oldukça önemli bir destek ve Alibaba olarak iki temel beklentimiz var; birincisi; Türkiye'de kayıtlı 67 bin ihracatçı şirketi aktif hale getirmek ve/veya pazarları büyütmek. İkincisiyse bu listeye ihracatçı şirket sayısını artırmak. Bu iki temel stratejiyle Türkiye'nin e-ticaret yoluyla daha fazla ihracat yapmasına destek olmak istiyoruz.

Cüneyt Erpolat, Webrazzi Summit 2016'da yaptığı sunumda büyüyen nüfus, şehirleşme oranı, harcama ve borçlanma eğiliminin Türkiye’nin olumlu temel göstergeleri olduğunu söylemiş ve ülkemizin, GSYİH oranlamasında yüzde 75 tüketici harcama oranıyla ABD, Avrupa ve Çin’in önünde (ilk sırada) yer aldığını paylaşmıştı.

T.C. Ekonomi Bakanlığı'nın ihracata yönelik teşvikleri arasında aşağıda gördüğünüz gibi yüzde 50 oranında sertifika desteği de sunuluyor.

*Eski düzenlemeye ait detaylar ve ön onay alan e-ticaret siteleri için tıklayın( pdf).

Kaynak: @_TCEkonomi, @turkihracat, @ZeybekciNihat

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.