Alibaba'nın gözünden Türkiye'de e-ticaret pazarı [Webrazzi Summit 2016]

Alibaba'nın gözünden Türkiye'de e-ticaret pazarı [Webrazzi Summit 2016]

Alibaba Grubu Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat, Webrazzi Summit 2016'ya hazırladığı sunumla katıldı ve e-ticaret özelinde önemli rakamlar paylaştı.

Cüneyt Erpolat'ın paylaştığı rakamlara göre Türkiye Alibaba Grubu'nun ECI1 indeksine göre G20 ülkeleri arasında 12. sırada. ECI1 ise Çin ve belli ekonomiler arasındaki e-ticaret bağlanırlığını gösteren bir indeks ve Alibaba'nın sınır ötesi e-ticaret ile ilgili büyük verisi üzerinden Çin ile diğer ülkeler arasındaki e-ticaret ilişkisini göstermeyi hedefliyor. Bu indekse göre Türkiye de Çin ile ticaret bağlantısı orta seviyede yer alan ülkeler arasında yer alıyor.

Gelişmekte olan ülkeler büyüme endeksine göre ise (ortalama gerçek GDP1 büyüme oranı) Türkiye 2010-2015 arasında yüzde 5,2 ile Çin, Hindistan ve Endonezya'nın ardından 4. sırada geliyor. 2016-2020 perspektifinde ise bu oranın yüzde 3,5'e düşeceği tahmin ediliyor ama Türkiye'nin yine 4. sırayı koruması bekleniyor.

alibaba-eticaret

Son 4 yıldır Alibaba adına Türkiye'de görevde olduğunu söyleyen Cüneyt Erpolat, büyüyen nüfus, şehirleşme oranı, harcama ve borçlanma eğiliminin Türkiye'nin olumlu temel göstergeleri olduğunu söylüyor. Türkiye, yine GSYİH oranlamasında yüzde 75 tüketici harcama oranıyla ABD, Avrupa ve Çin'in önünde ve ilk sırada yer alıyor.

Erpolat'ın sunumunda Türkiye'de ve dünyada e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı da paylaşıldı. Alibaba Grubu'na göre Türkiye'de e-ticaretin toplam perakende içindeki payı yüzde 2. Bu oranın başka bir konuşmada yüzde 2'nin altında olduğunu paylaşmıştık ama her durumda Türkiye'nin e-ticaret alanında büyük bir potansiyele sahip olduğu görülüyor.

alibaba-e-ticaret

"Türkiye'de önceliğimiz ihracatı artırmak"

Cüneyt Erpolat, Türkiye'de internet yaygınlığı yüzde 62, e-ticaret oranı yüzde 39, ve GYİH/Kapita 20,4 bin dolar olarak paylaşıyor ve Türkiye'deki önceliklerinin ihracat yapmak olduğunu ekliyor. Erpolat, Alibaba'nın Türkiye hedef ticaret modelinin de hem satıcıları ve müşterileri hem de lojistik ortakları ve ödeme sitemi ortaklarını kapsadığını dile getiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.