Türkiye'de 8,500 noktada kapalı devre müzik yayını yapan SMG bu yıl 6,5 milyon TL ciro hedefliyor

Türkiye'de 8,500 noktada kapalı devre müzik yayını yapan SMG bu yıl 6,5 milyon TL ciro hedefliyor

Kapalı devre yasal müzik yayının Türkiye'de dijitalleştiren ilk şirketlerden biri SMG. 2009 yılında kurulan ancak hızlı büyümesiyle Deloitte'un en hızlı büyüyen teknoloji şirketleri listelerinde hala görünmeye devam eden SMG, bugün 140 AVM’de, toplam 400’den fazla markaya 8.500’e yakın mağaza ve şubesinde hizmet veriyor.

Moris Alhale, Serkan Polat ve Gül Gürel Alimgil tarafından kurulan SMG, müzik meslek birliklerinin mekanlarda çalınan müzikler için telif toplama sorununu çözmek üzere kurulmuş. İhtiyaca dijital müzikle cevap veren SMG, yayınları internet üzerinden değil, depola-çal yöntemiyle uzaktan erişim sağlayarak tek merkezden yapıyor.  Uzaktan erişim imkanı bulunmayan şirketler için de, kendi geliştirdiği SMG music-box isimli küçük bir cihaz sunuyor.

Gül Gürer Alimgil

Tamamen kendi içinde geliştirdiği altyapıyla müzik yayını yapan SMG, müzik direktörleri tarafından hazırlanan listeleri, markalara göre özelleştiriyor. Bu listelerin yanı sıra, Türkiye’deki müzik meslek birliklerine ait olmayan, doğrudan lisanslama metoduyla yurt dışından alınan çeşitli müzik kataloglarından içerikleri de, ekonomik bir çözüm olarak müşterilerine sunuyor. SMG, markaların müzik yayınları arasına alacakları reklam spotlarıyla ek gelir elde etmelerine de olanak sağlıyor. Bugün 400'den fazla markayla çalışan SMG'nin en büyük müşterilerinden biri Migros. Şirket Migros'un mağaza içi müziklerinden anonslarına tüm sesli yayınlarının yönetilmesi için çözümler sunuyor. Diğer referansları arasında Turkcell, Volkswagen, Camper, Boyner ve YKM gibi isimler var.

SMG, markalarla minimum bir yıllık sözleşme yapıyor. Müzik listelerinin hazırlanması, belirli periyotlarda güncellenmesi, yayının yönetilmesi, anonsların seslendirilmesi, kataloğa göre lokasyona özel lisanslama yapılması gibi hizmetler karşılığında hizmet bedeli alan SMG'nin ücretleri; firmanın şube sayısı, metrekaresi, anons ve cihaz gibi farklı ihtiyaçlara göre değişiklik gösteriyor.

SMG, müzik yayınıyla birlikte görüntü işleme/video analiz yazılımları, gerçek zamanlı greenbox uygulamaları, hiçbir ekstra donanım ya da yazılıma gerek duymayan canlı video konferans sistemleri, ses analizi, ses parmak izi, gelişmiş multimedya uygulamaları, vücut hareketlerini algılayan vitrin uygulamaları, personel takip sistemleri, mobil anketler, mağazalar için kişi sayma sistemleri gibi farklı çözümler sunuyor bugün.

SMG, bugün 25 kişilik bir ekiple çalışıyor. 2016'yı 5.5 milyon TL ciroyla kapatan SMG, bu yıl büyüme hedefini yüzde 20 olarak belirlemiş. SMG, 2017'ye hızlı başladığını ve yılın ilk iki ayında 15 yeni şirketle anlaştığını da ekliyor. SMG'nin hedefi Türkiye'de büyümesini sürdürürken benzer özlelik gösteren pazarlara da açılmak.

SMG'nin en yakın rakibi 2014'te bu pazara giriş yapan Symbie, bugün bin noktaya ulaştığını paylaşmıştı. Mekanlarda kapalı devre yasal müzik yayını dijital müzik yayıncılığı açısından ilginç bir alan ve önümüzdeki dönemde bu alandaki rekabet daha fazla artacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.